Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Midnight Mass S01E01: horror op topniveau

  •  
24-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
Midnight Mass
Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) excelleert opnieuw met ijzingwekkende horror gesitueerd op mysterieus eiland.
Wanneer Riley Flynn (Zach Gilford uit Friday Night Lights) na vier jaar celstraf – in een dronken bui veroorzaakte hij een ongeluk met dodelijke gevolgen voor zijn bijrijder – vrijkomt, dan verhuist hij van Chicago naar zijn ouderlijk nest op Crockett Island, gelegen voor de Amerikaanse oostkust. 127 inwoners telt het geïsoleerde gehucht. Er is een klein pittoresk kerkje uit 1824, een sheriff die zich vooral ontfermt over de lokale dronkaard, en een grote groep zwerfkatten. Er gebeurt dus vrijwel niets. Totdat Flynn arriveert en in zijn kielzog een nieuwe, mysterieuze pastoor (Hamish Linklater). Dan is er ineens storm op komst.
Showrunner Mike Flanagan – die voor Netflix ook al The Haunting of Hill House en Gerald’s Game maakte – voert de spanning stukje bij beetje op en betoont zich opnieuw als een horrormeester die precies weet wat werkt. Denk aan jongeren – op fietsjes, natuurlijk – die tijdens een nachtelijke wandeling een vreemd wezen zien in de bossen. Of een akelig shot van een aangevreten kat. Of de vorige priester die tijdens de storm ineens wordt gezien in de onstuimige branding. Het sluimert op Crockett Island, maar Flynn kan er z’n vinger nog niet op leggen, terwijl hij ondertussen ook zoekt naar vergiffenis.
Midnight Mass
Daar lijkt Midnight Mass ten dele om te draaien: berouw hebben; tot inkeer komen. Flynns ouders willen graag dat hun zoon, die zich niet meer affilieert met een religie, de zondagse dienst bijwoont. Maar Flynn lijkt niet te geloven in de rituelen en de symboliek – opnieuw zo’n thema waar Flanagan vernuftig mee speelt. Kan hij echter een nieuw bestaan opbouwen op het eiland? Dat lijkt moeilijk voor de jongeling die furore maakte als aandelenhandelaar in Chicago. Misschien nog belangrijker: ziet hij als zondaar misschien het kwaad dat langzaam zijn intrede doet op het eiland sneller dan de andere godvrezende eilanders?
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Midnight Mass
Midnight Mass is horror op topniveau. Uitstekend geschreven, vertolkt door een diverse cast. Flanagan speelt opzichtig leentjebuur bij mythes uit de visserij en broodjeaapverhalen, waardoor de televisiereeks ook heerlijk vintage aanvoelt. Zonder dat dit ten koste gaat van de originaliteit van het verhaal zelf. Midnight Mass is wat dat betreft instant-Americana.
Midnight Mass S01, vanaf 24 september 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!