de Lagarde

Mentiras S01: leugens, schuldgevoelens en manipulatie

  •  
04-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
548 keer bekeken
  •  
Mentiras
Spaanse remake van de Britse serie Liar.
De Spaanse psychologische thrillerserie Mentiras volgt voor het grootste gedeelte zijn Britse voorganger Liar. Het verhaal speelt zich af op het eiland Mallorca en volgt literatuurdocente Laura (Ángela Cremonte), die net uit een dertienjarige relatie komt. ‘Het is tijd om verder te gaan’, zegt haar zus Cata (Manuela Velasco, Velvet ). En dus zegt ze ‘ja’ tegen een date met de vader van een van haar leerlingen, die tevens een collega uit het ziekenhuis is van haar zus. De twee hebben een, wat lijkt, gezellige date en daarna zien we Laura ’s ochtends alleen in bed wakker worden met een onaangenaam gevoel. Ze denkt dat ze is gedrogeerd en verkracht en gaat naar haar zus voor hulp.
De man die zij beschuldigd is Xavier Vera (Javier Rey), een gerespecteerd chirurg. In flashbacks worden delen van de date gedeeld. Er is niet genoeg bewijs, waardoor de politie niets kan doen. ‘Dus we sluiten deze ook niet op? Het is routine geworden.’ Laura besluit om zelf onderzoek te gaan doen en vindt belastende bewijzen. Echter worden deze aangezien voor iets anders, waardoor hij (toch) weer vrijuit kan gaan.
Uit wanhoop plaatst Laura een bericht op sociale media over Xavier, waar zowel zijzelf als hij een lading negatieve reacties op krijgt. Wanneer ook de tien weken zwangere rechercheur Daniela Bauzá (Itziar Atienza) wakker wordt met enorme hoofdpijn en er sporen van een drug gevonden worden in haar bloed, komt er vanuit de politie meer moeite om Xavier te pakken. Laura geeft ook niet op en komt in contact met andere slachtoffers van Xavier en gaat zelfs praten met de nieuwe vriendin van Xavier. Wat ze niet weet is dat zij een undercover-agente is om bewijs tegen hem te vinden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Hoewel er wat subplots zijn die afleiden en eigenlijk onnodig waren, heeft het verhaal voldoende spanning door het gevaarlijke kat-en-muisspel tussen Laura, Xavier en de politie. De serie geeft vooral kritiek op hoe er in de maatschappij – en in het rechtssysteem – omgegaan wordt met mensen, vooral vrouwen, die seksueel misbruik rapporteren. Maar ook hoe, voornamelijk, mannen in machtsposities precies weten hoe zij met manipulatie het systeem naar hun eigen hand kunnen zetten terwijl ze een slachtofferrol aannemen.
Mentiras S01, vanaf 4 maart 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!