Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Luther S05E01: nieuwe seriemoordenaar en oude bekenden

  •  
30-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Luther S05
Ruim drie jaar na de première van seizoen vier stapte Idris Elba weer in zijn iconische rol, met rode stropdas, als DCI John Luther.
De Londense detective heeft een buitengewone manier om zaken op te lossen en het randje van de legaliteit op te zoeken. Hierdoor komt hij soms op zeer persoonlijke wijze in aanraking met de andere kant van het rechtssysteem.
In de eerste paar minuten van deze vijfde reeks wordt duidelijk dat Luther nog steeds zijn kenmerkende aanpak hanteert. In de haven arresteert hij op hardhandige wijze een verdachte, maar levert hem daarna toch maar over aan de agenten in uniform. Is Luther toch iets milder geworden?
Afgaande op de eerste aflevering lijken er twee plotten, of eigenlijk zaken, te lopen in het vijfde seizoen, waaronder één die sterk persoonlijk gerelateerd is aan Luther en de jacht op een sadistische seriemoordenaar.
8009.w1920.0.0a432a4
De nieuwe seriemoordenaar in Londen begaat gruwelijke moorden, waarbij een scène in een bus in het bijzonder een hoog horrorgehalte heeft. De moordenaar is pas net begonnen, maar lijkt een zorgvuldig plan te hebben uitgestippeld om niet gepakt te kunnen worden. Zo draagt hij bijvoorbeeld een hoodie voorzien van LED-lampjes in de capuchon om de camerabewaking voor de gek te houden.
8010.w2000.0.e5d264e
Psychiater Dr. Vivien Lake (Hermione Norris; Cold Feet ) stapt naar de politie om haar zorgen over de geestelijke toestand van één van haar patiënten te uitten. Ze denkt dat hij achter de moorden zit. Ze vertelt dat de patiënt een parafilie heeft voor piquerisme (de seksuele behoefte om mensen in de huid te prikken met scherpe objecten). Luther en zijn nieuwe partner DS Catherine Halliday ( BAFTA -winnaar Wunmi Mosaku) vertrouwen haar niet. Aan het einde van de aflevering blijkt dat dit gevoel niet ongegrond is.
Ondertussen is Luther ook met iets anders bezig. Na de arrestatie in de haven werd hij kort ontvoerd door de mannen van 'old school gangster' George Cornelius (Patrick Malahide; Game of Thrones, The Paradise). Cornelius' zoon is ontvoerd en de man die Luther eens vast had gebonden aan een kachel, denkt dat Luther meer weet. Luther biedt aan te helpen, maar Cornelius zoekt liever zelf. Luther kan dat natuurlijk niet toestaan en schakelt met Benny (Michael Smiley) de hulp in van informant Minty (Michael Obiora; Casualty, Misfits). Dit gaat natuurlijk helemaal mis, waardoor Cornelius ongestoord bij een zwembad komt waar zijn zoon zou zijn. Eerder werd bekend dat Alice Morgan (Ruth Wilson) dit seizoen terug zou keren, waardoor je je afvraagt wanneer we een glimps van de ontvoerder op kunnen vangen: zou dat háár kunnen zijn? Is de ontvoerder de voor dood aangenomen - en het meest zwakke punt van Luther - Alice Morgan?
Luther S05, vanaf 31 maart 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!