Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Lucifer S03: we want more!

  •  
16-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Lucifer S03 poster
In het derde – en laatste - seizoen gaat Lucifer voortijdig, maar strijdend ten onder.  
Meimaand is bijltjesmaand in tv-land, en geen Amerikaanse zender hakte er vorige week zo meedogenloos op los als Fox. De meeste aandacht ging naar de annulering van The Last Man on Earth (niet te verwarren met Last Man Standing, het conservatieve Tim Allen-vehikel dat door Fox juist weer nieuw leven wordt ingeblazen) en – natuurlijk – Brooklyn Nine-Nine, dat gelukkig binnen 24 uur een nieuwe thuishaven vond bij NBC.
Met iets minder rumoer, maar daardoor niet minder pijnlijk, verscheen het bericht over het voortijdige einde van Lucifer. Net als The Last Man on Earth zonder zicht op verlossing.
5429.w1500.0.0624b3c
De serie begon ooit als een lollig idee – gebaseerd op een comicbook-karakter gecreëerd door Sam Keith, Mike Dringenberg en Neil Gaiman ( American Gods ): wat als de duivel rondloopt op aarde en meehelpt met het oplossen van politiezaken? Zeg maar Castle, maar dan met Satan in plaats van een misdaadschrijver.
Het eerste seizoen leunde nog iets te sterk alleen op deze originele premisse, waarin Lucifer Morningstar (Tom Ellis) in Los Angeles (want waar anders?) de paden kruist met rechtschapen rechercheur Chloe Decker (Lauren German).  
De grote trekpleister van het eerste seizoen is Tom Ellis (het vriendje van Miranda Hart in Miranda), die zich met veel enthousiasme en plezier vastbijt in de rol van gevallen engel met daddy issues. Lucifer is charmant, grappig, koppig, levenslustig en verrassend eerlijk. Een terugkerende grap is het feit dat Lucifer Chloe maar blijft vertellen dat hij de duivel is, en dat zij het afdoet als grootspraak.
5426.w1500.0.e59852d
De rest van de personages bleef lange tijd redelijk eendimensionaal. Van Dan ‘Detective Douche’ Espinoza (Kevin Alejandro), de jaloerse ex van Chloe, Lucifers rechterhand Mazikeen (Lesley-Ann Brandt) en zijn zelfingenomen broer Amenadiel (D.B. Woodside) tot Linda (Rachael Harris), de therapeute die Lucifers geklaag over papa / God en zijn zware leven als Satan als metaforen ziet.
Maar met ingang van het tweede seizoen laat showrunner Tom Kapinos (Californication) zien dat hij wel degelijk weet waar hij mee bezig is en krijgen de karakters meer diepgang. Amenadiel valt van zijn voetstuk, demon Mazikeen ontdekt dat er ook vormen van menselijke interactie mogelijk zijn waar ze geen martelwerktuigen bij nodig heeft, en Linda ontdekt de waarheid achter Lucifer. Kevin Alejandro (het vriendje van Lafayette in True Blood) heeft als Dan de beste metamorfose. Van ongevoelige ploert ontpopt hij zich tot een knullige teddybeer, die weet dat hij fouten heeft gemaakt en zijn leven wil beteren (en die in zijn vrije tijd graag aan slechte stand-up comedy doet).  
5440.w1500.0.2f8ca92
De toevoeging van Tricia Helfer (Battlestar Galactica) als Charlotte, een figuurlijke advocaat van de duivel, en Aimee Garcia als de knuffelbare forensische expert Ella maakt de Scooby Gang compleet.
De rode draad is natuurlijk de Chloe en Lucifer romance. Zij is ongevoelig voor zijn (duivelse) charmes, hij juist extreem gevoelig voor de hare. Ze lijken voor elkaar gemaakt. Juist daarom zit Lucifer aan het begin van het derde seizoen stevig in de ontkenningsfase. Ja, Chloe zegt dat ze van hem houdt, maar als papa er een hand in heeft gehad, is het dan wel echt? En dus houdt Lucifer Chloe op gepaste afstand. Met de komst van een nieuwe politiechef, Marcus Pierce (Tom Welling, Clark Kent uit Smallville), komt toch zijn competitiedrang weer boven.
5428.w1500.0.c1f0c94
De romantiek was niet het sterkste onderdeel van het derde seizoen, maar dat was ook niet het punt. Net zoals de mensen in de serie ten onrechte de duivel de schuld geven van hun meest slechte, egoïstische impulsen (‘the devil made me do it!’), zo geeft Lucifer bij alles de schuld aan zijn vader. Maar wat als niet alles is voorbestemd en je je lot (en noodlot) juist altijd al in eigen hand hebt gehad? 
Daarnaast hadden de makers nog grootste plannen voor een laatste akte / vierde seizoen.  ‘We creëerden expres een seriefinale met een enorme cliffhanger, zodat het onmogelijk zou zijn voor Fox om ons te annuleren,’ waarschuwde een uitvoerend producent al toen duidelijk werd dat Lucifer niet zou worden verlengd.       
Lucifer gaat strijdend ten onder. Voor de fans is dat een schrale troost.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!