Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Little Fires Everywhere S01: prikkelend en confronterend

  •  
22-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Little Fires Everywhere
Reese Witherspoon en Kerry Washington duiken vol overtuiging in schurende perspectieven over moederschap, ras en privilege.
'Je hebt geen goede keuzes gemaakt. Je had goede keuzes. Opties die rijk en wit en bevoorrecht je gaven.’
De dramaserie Little Fires Everywhere is gesitueerd in de jaren 90, maar de onderwerpen die aangesneden worden zijn vandaag de dag nog steeds aan de orde. De serie is gebaseerd op Celeste Ng’s gelijknamige boek uit 2017 en voor televisie geproduceerd door Reese Witherspoon en Kerry Washington. De serie werd bedacht door Liz Tegelaar (The Morning Show, Casual).
‘Iemand heeft met opzet je huis in brand gestoken, met jou erin’, wordt tegen Elena Richardson (Reese Witherspoon, Big Little LiesThe Morning Show ) gezegd in de eerste aflevering. Wie heeft dat gedaan? En waarom? Elena is moeder van vier, journaliste bij de lokale krant, iemand die alles plant in haar leven (ja, twee dagen in de week seks) en woonachtig in een rijke buitenwijk. Ze is een gecompliceerde witte vrouw met geen diversiteitssensitiviteit – ook al denkt ze zelf van wel.
Nieuw in het stadje Shaker Heights, Ohio zijn Mia Warren (Kerry Washington, Scandal ) en haar dochter Pearl (Lexi Underwood). De twee reizen elke paar maanden naar een andere stad, omdat Mia een kunstenaar is – of is er een andere reden? De levens van beide gezinnen raken met elkaar verwoven wanneer Mia het huis van Elena's ouders onderhuurt en Pearl vrienden wordt met de kinderen van Elena.
Little Fires Everywhere
Beide moeders zijn ervan overtuigd dat ze het beste voor hun kinderen doen, maar hun kinderen denken daar anders over. Ze zijn elkaars tegenovergestelden en (hoewel Elena meer uitgesproken is dan Mia) veroordelen elkaars opvoedstijl. De kinderen worden gespeeld door getalenteerde tieners. Met name Lexi Underwood (Pearl), Megan Stott (Izzy) en Jade Pettyjohn (Lexie) zetten indrukwekkend werk neer. (Wellicht is het door de focus op vrouwen in de serie geen toeval dat juist deze jonge vrouwen meer karakterontwikkelingen doormaken dan hun mannelijke medespelers.)
Little Fires Everywhere
De serie brengt op verfijnde wijze verschillende manieren van moeder-zijn in beeld. Door de kijker te confronteren met ongemakkelijke racistische, discriminatoire en seksistische uitspraken, microagressies en andere vooroordelen, laat het tegelijkertijd zien hoe problematiek rond klassenverschil en iemands raciale afkomst elkaar overlappen.
Little Fires Everywhere is op het eerste oog het ontvouwen van het verhaal wat leidt naar de huisbrand. Maar in de kern is het een verhaal over moederschap, en de verschillende manieren waarop vrouwen hier invulling aan geven: het toont de complexiteit achter waarom moeders soms bepaalde keuzes (moeten) maken.
Little Fires Everywhere
Bovenal geeft de serie kritiek op de ongelijke behandeling tussen mensen van kleur en witte mensen in de maatschappij. Dit komt vooral ook naar voren in een subplot rondom een voogdijzaak waardoor de twee moeders (nog meer) tegenover elkaar komen te staan. ‘Mensen als Bebe Chow winnen niet’, zegt Bill Richardson (Joshua Jackson), waarmee hij waarschijnlijk doelt op dat het systeem niet werkt voor mensen die niet wit zijn. Little Fires Everywhere is spannend, intrigerend en dwingt de kijker na te denken over eigen vooroordelen en privileges.
Little Fires Everywhere S01, vanaf 22 mei 2020 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!