Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Line of Duty S06E01: terug naar de basis

  •  
03-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
365 keer bekeken
  •  
Line of Duty S06
Met een gastrol voor Kelly Macdonald.
Foto credits: BBC
De veelgeprezen misdaadserie Line of Duty is terug, en hoe. Uitgaande van de eerste aflevering van het zesde seizoen, belooft dit seizoen wederom vol onverwachte plottwisten en complexe verhaallijnen te zitten. Er zijn verschillende verwijzingen naar draadjes en personages uit vorige seizoenen waarmee maker Jed Mercurio ( Bodyguard ) de kijker direct op scherp zet.
Opvallend is dat er in de eerste aflevering geen woord gerept wordt over de mysterieuze ‘H’. Het vijfde seizoen eindigde met de (niet erg geloofwaardige) ontdekking van brigadier Steve Arnott (Martin Compston; The Nest ) dat er niet één maar vier politiemensen moeten zijn die samen ‘H’ vormen. Dit seizoen lijkt de teugels wat betreft deze verhaallijn iets te laten vieren en zich weer te concentreren op wat AC-12 het beste doet: ‘hunt the truth’.
In het nieuwe seizoen is de dynamiek van de heilige drie-eenheid veranderd. Commissaris Ted Hastings (Adrian Dunbar) heeft duidelijk schade aan zijn reputatie gekregen, Steve is nog werkzaam bij AC-12 maar zoekt naar een nieuwe uitdaging, en Kate (Vicky McClure; Broadchurch) is nu gestationeerd ‘On the Hill’ bij het MIT (Murder Investigation Team).
Line of Duty S06
Ja, Line of Duty zit ook dit seizoen vol met acroniemen en procedureel jargon. Hét acroniem van seizoen zes (en handig om van tevoren te weten) lijkt ‘CHIS’ te zijn: een ‘Covert Human Intelligence Source’, oftewel een informant.

Het verhaal speelt zich achttien maanden na het vorige seizoen af. DCI Joanne Davidson (Kelly Macdonald; The Victim , Giri/Haji ) leidt het onderzoek naar de moord op journaliste Gail Vella, die vorig jaar voor haar huis werd neergeschoten. Het onderzoek heeft de naam ‘operatie Lighthouse’ en een jaar na de moord is er eindelijk een nieuwe aanwijzing. Een CHIS heeft tegen zijn handler gezegd dat een man met de naam Ross Turner bekend heeft Vella te hebben vermoord. Davidson en haar team, waar Kate deel van uitmaakt, zijn onderweg om de arrestatie te verrichten. Echter ziet Davidson als enige, terwijl ze met hoge snelheid langsrijden, een gewapende overval en ze beveelt het konvooi om deze tegen te houden. Deze beslissing wekt verbazing op en agente Farida Jatri (Anneika Rose), die we kennen uit seizoen vier, klopt bij Steve aan om haar verdenkingen over haar baas te delen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Line of Duty S06
Zal Kate CHIS worden voor AC-12? Was de overval onderdeel van een groter plan om bewijs uit het huis - een draadje uit het eerste seizoen - te laten verdwijnen en de verdachte tijd te geven om te ontsnappen? En wat is Davidsons plan: is ze slachtoffer of schurk? De eerste aflevering plant in ieder geval genoeg zaadjes om ervan uit te gaan dat dit seizoen weer heerlijk complex, spannend en intrigerend wordt.
Line of Duty S06, vanaf 4 juni 2021 in zijn geheel op NPO Plus en vanaf 6 juni wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!