Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Limetown S01E01-02: verslavend mysterie met Jessica Biel

  •  
20-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Limetown Poster
Jessica Biel gaat opnieuw tot het gaatje in de mysterieuze serie Limetown, over een spookdorp waar alle inwoners plots zijn verdwenen.
Van de ene op de andere dag, om precies te zijn op 11 februari 2004, waren alle 326 bewoners van een onderzoeksdorpje in Limetown, Tennessee, spoorloos verdwenen. In de vijftien jaar die volgden is nog geen een van de verdwenen bewoners opgedoken. Terwijl de rest van de wereld al snel weer overging tot de orde van de dag, is voor alle vrienden en familie van de slachtoffers Limetown nog steeds een open wond. Een van hen is Lia Haddock (Jessica Biel, The Sinner ), een radioverslaggeefster wier oom (Stanley Tucci, Feud , The Hunger Games) ook verdween.
Limetown begon in 2015 als een podcast, een kruising tussen Serial en The X-Files , en was binnen twee maanden de best beluisterde Amerikaanse podcast op iTunes. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het verhaal doet denken aan het mysterie van het eiland Roanoke, waar in de zestiende eeuw een Engelse kolonie spoorloos verdween (wel een belangrijk verschil: Limetown is fictie).
Limetown
De makers van de podcast, Zack Akers en Skip Bronkie, kregen de kans om ook de serie voor Facebook Watch te maken. Met zo’n intrigerend onderwerp alleen kom je al een heel eind, maar Jessica Biel brengt nog wat extra ernst en bezetenheid met zich mee. Het is opnieuw een intense rol voor Biel, haar eerste tv-optreden (haar stemwerk voor BoJack Horseman en Pete the Cat niet meegerekend) na haar indrukwekkende werk als de ernstig getraumatiseerde Cora Tannetti in The Sinner (waarvoor ze een Emmy-nominatie ontving). Met haar interpretatie van Lia duikt Biel nog net iets meer de diepte in dan in de podcast al gebeurde. Biel omschrijft Lia zelf als iemand die in een vlaag van woede haar eigen vinger kan breken, zo vertelden Akers en Bronkie in een making-of. Dat belooft wat.
Limetown
Zo ver doorgeslagen is Lia hier nog niet. De eerste twee afleveringen zit ze vooral in onderzoeksmodus, waarbij ze informatie en interviews verzamelt voor een radioreportage over Limetown. Zo brengt ze een bezoek aan het spookplaatsje zelf, waar alles angstaanjagend normaal lijkt (behalve het ontbreken van alle mensen dan). ‘Ben je bang?’, wil ze van een collega-journalist met wie ze Limetown bezoekt weten. ‘Natuurlijk, het is hier als een kerkhof zonder lijken.’
In aflevering twee duikt een vroegere bewoonster op, die zich net op tijd uit de voeten wist te maken. Maar ook van haar wordt Lia niet veel wijzer, al geeft ze wel een cryptische omschrijving van een belangrijke patiënt die zich in het onderzoekscentrum van Limetown bevond: De Man Waarvoor Ze Hier Allemaal Zijn.
Limetown
Limetown roept allemaal fascinerende vragen op: wat gebeurde er die noodlottige dag in Limetown? Waar was hoofdwetenschapper Oskar Totem (Alessandro Juliani) nu eigenlijk mee bezig? Welke rol speelde Lia’s oom in het geheel? Waar zijn de 326 mensen? En wat wil de man die in de allereerste scène van de allereerste aflevering zijn hoofd kapotslaat tegen Lia’s hoteldeur?
Daarvoor zal je moeten blijven kijken.
Limetown S01, vanaf 16 oktober wekelijks bij Facebook Watch
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!