de Lagarde

Lethal Weapon S03E01: een nieuwe partner voor Murtaugh

  •  
03-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Lethal Weapon S03 poster
Seann William Scott geeft de actieserie een luchtiger en onderhoudender elan.
Zes maanden nadat Martin Riggs (Clayne Crawford) onder verdachte omstandigheden is vermoord verkeert partner Roger Murtaugh (Damon Wayans) nog steeds in diepe rouw. Hij houdt de zaak rondom zijn partner moedwillig open, waardoor zijn eigen leven tijdelijk op pauze staat: het grootste deel van de dag struint hij rond in een beduimeld joggingspak, terwijl hij zijn familie van zich vervreemd. Totdat de auto waarnaar hij op zoek is ineens bijna ‘in zijn schoot belandt’. Dat gaat in Lethal Weapon natuurlijk met alle bombarie van dien: door een onverwachte samenloop van omstandigheden belandt een BMW, na een schietpartij op het dak van een parkeergarage, enkele verdiepingen lager op straatniveau.
Een van de aanstichters van deze ravage is politieagent Wesley Cole (Seann William Scott), die terwijl hij parkeerbonnen uitschrijft stuit op twee verdachten, en zich vervolgens in luttele minuten bevindt in een schietpartij met Tsjetsjeense ex-huurlingen. Nadat de criminelen ervandoor gaan, vorderen Cole en Murtaugh een tacotruck waarop de achtervolging wordt ingezet: een achtervolging die uitloopt in een nog grotere ravage. Cole en Murtaugh krijgen een reprimande van de commissaris; dit lijkt het begin van een vruchtbare samenwerking tussen de twee, als nieuwe partners, zo blijkt aan het einde van de aflevering. En de zaak Riggs? Die is nog niet gesloten, zoveel is duidelijk. Er zijn nog genoeg Tsjetsjeense aanknopingspunten, waaronder een bom.
6890.w2028.0.7f795cb
Dit voorjaar eindigden de laatste opnames van het tweede seizoen van Lethal Weapon in mineur: Wayans en co-ster Crawford leefden in onmin met elkaar. Getuige ook deze artikelen uit tijdschrift Variety. Er werd gescholden en getierd op de set, en er bestond zelfs de kans dat televisiezender Fox de stekker eruit zou trekken. Maar er werd, zoals wel vaker in het opportunistische Hollywood, gekozen voor de minst kwalijke uitkomst: Wayans bleef, Crawfords personage stierf, en de producenten konden op zoek naar een nieuwe partner voor Murtaugh. Die vonden ze in de vorm van Seann William Scott, bij het grote publiek bekend als de komische Stifler uit de American Pie-reeks.
6888.w2987.0.bd7ea72
Scott speelt een voormalig CIA-agent die naar Los Angeles verhuist om weer in contact te treden met zijn 12-jarige dochter. Bij het lokale politiedepartement vindt hij een baan bij de parkeerbrigade – opmerkelijk, gezien zijn imposante cv – maar al snel belandt hij bij roof- en moordzaken, waar hij Murtaugh treft: zijn broer van een andere moeder. De grapjes die de twee op elkaar afvuren, zijn direct een stuk onderhoudender dan de eerdere dynamiek tussen Riggs en Murtaugh. Dat komt onder meer dankzij Scotts smiechterige blik; hij schakelt subiet tussen quasi-serieus en geestig. Dat geeft de serie ook een luchtiger elan.
6889.w2000.0.050e296
Het wordt wel vaker beweerd: voor serieuze rollen in bijkans melodramatische actieseries – zoals Lethal Weapon - kan je misschien wel beter iemand casten met een zekere komische timing (dat ontbrak enigszins bij Crawford). Scott voldoet daar zonder twijfel aan – net als Wayans uiteraard. En de oorspronkelijke Lethal Weapon-acteurs eveneens: Danny Glover en Mel Gibson konden heerlijk met elkaar sparren. Het is te hopen dat de nieuwe tandem Wayans-Scott ertoe leidt dat de kijkcijfers weer omhoogschieten. Afgelopen seizoen liep de ellende op de set synchroon met de afnemende aandacht van de kijker. Misschien draagt een beetje joie de vivre, een snufje American Pie, bij aan een broodnodige ommekeer.
Lethal Weapon S03, vanaf 3 januari bij Veronica
 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!