de Lagarde

Legion S03E01: psychedelisch en vervreemdend

  •  
08-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Legion S03
De formule begint een beetje uit te werken – maar het lijkt erop dat er nog genoeg kruit te verschieten is in dit laatste seizoen.
Een Japanse jonge vrouw (Lauren Tsai) – die later de naam Switch zal dragen – volgt een cursus tijdreizen. In beeld zien we dat ze aan de dertiende les is begonnen. Ze is, zo blijkt later, op zoek naar David (Dan Stevens) – die vorig seizoen met de noorderzon vertrok nadat hij Syd (Rachel Keller) seksueel molesteerde en rommelde met haar geheugen. Het duurt in de eerste aflevering zo’n twintig minuten voordat David en Lenny (Aubrey Plaza) in beeld verschijnen: eerst moet Switch een psychedelische trip ondergaan, waarin onder boven is en links rechts. Met pratende bloemen en een surrealistische dans. Waarop ze de toegang tot de grot vindt – via een vieze steeg en een glazen tunnel tussen twee wolkenkrabbers – waar David en Lenny resideren.
David heeft zich ontpopt als een soort cartooneske Charles Manson die allerlei vrouwelijke (en zwangere) discipelen in zijn gevolg heeft. En Syd, Ahmal Farouk en Divisie 3 zijn nog steeds naarstig op zoek naar David. Want binnen luttele minuten volgt een inval in de grot. Maar Switch kan terug in de tijd gaan om de aankomende dood van David te voorkomen. En zo volgt een soort kat-en-muisspel in verschillende tijdslagen. Met split screens, een psychedelische montage en noem maar op. Legion oogt voortdurend als een soort televisiemetafoor voor een psychose. Hoewel deze hyperactieve mindfuck wel een beetje begint uit te werken: het is soms meer style dan substance.
Legion S03
Het derde seizoen is dan ook het laatste seizoen. En dat betekent dat showrunner Noah Hawley nog eenmaal op speelse wijze bewerkte popmuziek in mysterieuze scènes kan verwerken. Zo eindigt de eerste aflevering met het toepasselijke Fly Like an Eagle van de Steve Miller Band. Met die legendarische zin: Time keeps on slippin’, slippin’, slippin’/ Into the future. Want om te weten hoe het verhaal eindigt zal Switch, wellicht met Lenny en David in haar kielzog, vanuit het verleden naar de toekomst moeten reizen om het heden te kunnen redden. Back to the Future dus. Laten we hopen dat alle vervreemdende gebeurtenissen niet slechts illusies zijn, ontsproten aan Davids brein.
Legion S03, vanaf 9 juli wekelijks op televisie bij Fox, en vanaf 10 juli wekelijks 'on demand' bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!