Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

La Casa de Papel S05E01-02: de Professor in crisis

  •  
02-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
La Casa de Papel S05
Het valt te hopen dat er iets onverwachts zal gebeuren zodat de personages de sleur van de omsingeling weten te ontvluchten.
'Ik wil niet dat je doodgaat, voordat je geleefd hebt', vertelt Berlin (Pedro Alonso) aan zijn zoon, tijdens een flashback in Kopenhagen, vier jaar voor de perikelen in de Koninklijke Munt in Madrid. Deze lijfspreuk is misschien wel La Casa de Papel in een notendop. En sowieso, vervolgt Berlin: 'Je wil toch niet een bureaucratisch rotleven tegemoet gaan?' Maar het werk van Berlin en de zijnen levert natuurlijk een hoog risico op, en vorig seizoen overleed Nairobi al. Heeft zij dan wel genoeg geleefd om te moeten sterven? Buiten kijf staat dat de manschappen van de Professor (Álvaro Morte) die in de bank omsingeld zijn door het leger nog de hoop hebben op een goede afloop.
Zelfs nu de Professor zelf wordt gegijzeld, door oud-agente Alicia Sierra (Najwa Nimri), denk je als kijker voortdurend: de savant zal er wel een mouw aan passen. Sterker nog: zou hij niet al rekening hebben gehouden met dit scenario? Het opmerkelijke aan La Casa de Papel is evenwel dat de Professor ook uitstekend kan schakelen als hij zich realiseert dat ook hij niet alles kan voorzien – hoewel daar in het begin van het eerste deel van het vijfde seizoen (het tweede deel, het slotstuk, verschijnt in december) ook telkens twijfel over wordt gezaaid. Misschien wel omdat de makers hiermee willen zeggen: verdienen ze eigenlijk wel een happy end? (Het antwoord hierop is natuurlijk een volmondig ja.)
La Casa de Papel S05
Eigenlijk leefden Tokyo (Úrsula Corberó), Lisboa (Itziar Ituño), Mónica (Esther Acebo) en de rest aan het begin van seizoen drie al in de idylle die je normaliter pas aan het einde van het verhaal verwacht. Maar showrunner Álex Pina sleurde zijn personages hier weer uit, omdat de kijker smachtte naar meer; meer van hetzelfde om precies te zijn. Dat is niet per se een nadeel, maar nu aan het begin van het vijfde seizoen met de introductie van de engerd van het moment (een legerofficier die de bank écht zal bedwingen) begint de tijd wel echt te dringen, voordat de verveling gaat overheersen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
La Casa de Papel S05
Het is in die zin te hopen dat de personages in hun rode outfits zo snel mogelijk de Koninklijke Munt verlaten en dat het strijdtoneel elders wordt voortgezet. Want hoeveel adrenalinerijke parallelmontages je er ook tegenaan gooit: er moet iets onverwachts gebeuren. Exemplarisch hiervoor is dat Arturo (Enrique Arce), de voormalig bankdirecteur en luis in de pels van de Professor, in principe wéér op de plek is waar hij begon in het eerste seizoen: als de obstinate gegijzelde die opnieuw een held wil worden door voor roekeloze moraalridder te spelen. Enfin, tóch blijf je kijken. Omdat je benieuwd bent naar welke aap Pina nu weer uit zijn mouw zal toveren.
La Casa de Papel S05A, vanaf 3 september 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!