Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Klem S02E01-02: start weet direct te intrigeren

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Klem S02
Het even spannende als komische Klem bewijst zich in de eerste afleveringen van seizoen twee als het vermoedelijk beste vaderlandse tv-drama van dit moment.
Belastingbaas Hugo ( Barry Atsma ), crimineel Marius (Jacob Derwig) en zijn vrouw Kitty (Georgina Verbaan) voelen meteen bij het weerzien als oude vrienden die je veel te lang hebt gemist. Dat ze in het vorige seizoen allemaal de grenzen van de wet hebben opgezocht én overschreden, doet niets af aan hun sympathie en het feit dat je ze stuk voor stuk, ondanks hun manco's, alle geluk van de wereld gunt.
6563.w2282.0.c996fb6
Iedere kijker voelt echter ook op z'n klompen aan dat dat geluk voorlopig ver te zoeken zal zijn. In de proloog van de eerste aflevering van de nieuwe reeks worden de losse eindjes van de seizoensfinale weggewerkt en besluiten Hugo en Marius dat het beter is elkaar maar niet meer te zien. Maar nieuwe problemen dwingen de twee families toch weer nader contact met elkaar te zoeken. Hugo lijkt de juiste persoon te zijn om Kitty te adviseren over de financiële problemen waar haar restaurantje in verkeert. En zou Marius de extreem foute nieuwe vriend van de dochter van Hugo niet een keertje bang kunnen maken?
6560.w2110.0.17aadf5
Waar scenarist Frank Ketelaar en producent Robert Kievit in de vorige reeks nog de tijd moesten nemen om de personages te schetsen, kent seizoen twee een vliegende start. De contrasten waar het verhaal vol mee zit, worden weer optimaal uitgebuit: de brave burgerman annex ambtenaar tegenover de gelikte penozebuurman, het moeizaam combineren van een stressvolle carrière tegenover ouderavonden en worstelende tieners (zoals we eerder ook zagen in bijvoorbeeld Penoza ). En werkelijk álles aan de serie is weer tot in de puntjes verzorgd: van vormgeving tot regie, van dialogen tot spel.
6562.w2236.0.a2040ef
Het is zonde dat seizoen twee van Klem niet te bingewatchen is, want de serie is erg verslavend. En waar zeker in het begin van de eerste reeks het verloop van het verhaal zich nog enigszins liet raden, is nu volstrekt ongewis welk einddoel de makers ditmaal in gedachten hebben. Dit is mede te danken aan een handvol nieuwe personages die stuk voor stuk meteen weten te intrigeren: naast de seksistische corpsbal Wout (Maarten Heijmans) lijken er vooral grote rollen weggelegd voor een oud crimineel contact van Marius (Gijs Scholten van Aschat) en een nieuwe 'love interest' van Hugo (Ellen Parren).
Klem S02 begint donderdag 13 september op NPO 1, 20:35 uur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!