de Lagarde

Klassiekers in komkommertijd: Charmed

  •  
30-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Charmed
In de zomerperiode schenken we wekelijks aandacht aan televisieklassiekers uit het streamingaanbod.
De fantasiedramaserie Charmed (1998-2006) behoort tot het lijstje van langstlopende televisieseries ooit met vrouwelijke hoofdrollen. In 2002 werd het ingehaald door Desperate Housewives. Nu is het nog steeds een van de best gebingede series op Netflix in de Verenigde Staten. De serie werd bedacht door Constance M. Burge en geproduceerd door Aaron Spelling (Beverly Hills 902010).
Charmed gaat over de zusjes Halliwell, die magische krachten hebben. Prue (Shannen Doherty; BH90210 ), Piper (Holly Marie Combs: Pretty Little Liars ), Phoebe (Alyssa Milano; Who's the Boss?) en vanaf seizoen 4 Paige (Rose McGowan; Scream) zijn de 'Charmed Ones'. Ze zijn goede heksen, maar niet zomaar heksen: de krachtigste ooit. ze wonen samen in een iconisch oud huis met rode gevel in San Fransisco. Echter, ze mogen alleen hun krachten gebruiken om onschuldigen te beschermen – en natuurlijk om de wereld te behoeden en te redden van demonen en andere duistere wezens. Hun gaven varieëren van de tijd stilzetten tot telekinese en visioenen, en evolueren met hun persoonlijke groei. Met behulp van het familie-erfstuk het Book of Shadows maken ze magische drankjes en gebruiken ze spreuken, die het sterkst zijn als de drie zussen ze samen, tegelijk uitspreken. 'The power of three will set us free'.
Charmed begon in hetzelfde tijdperk als bijvoorbeeld Buffy the Vampire Slayer, ook met een sterke vrouwelijke hoofdrol. Maar wat aan Charmed anders was, was dat hier de vrouwen altijd zelf of met elkaar alles wisten op te lossen zonder hulp van een man. De zussen schakelden soms wel mannen in, maar het was uiteindelijk de gecombineerde kracht van hun gaven die het oploste. Voornamelijk kregen ze hulp van rechercheur Darryl Morris (Dorian Gregory) – ook om niet opgepakt te worden, want ja, de wereld redden en zo vaak betrokken zijn bij (bijna) misdaden maakt verdacht. Whitelighter Leo Wyatt (Brian Krause) – uiteindelijk de man van Piper – was ook beschermengel van de zussen met helende krachten.
Wat Charmed zo goed maakte is dat het een uitstekende balans tussen fantasie en drama wist te vinden, waardoor niet alle verhaallijnen iets met fantasie te maken hadden. De Charmed Ones waren vooral zussen en in de tweede plaats heksen. Ze hadden interessante banen, relaties en relatieproblemen, en natuurlijk hadden de zussen ook weleens onderling ruzies. Ook was het bijzonder dat de zussen met elkaar meer over hun matriarchale familiegeschiedenis leerden.
Op haar best is Charmed een dramaserie over zussen en familie en een fantasieserie waarin hekserij, geesten, demonen, tijdreizen en magische werelden tot leven komen. De serie heeft 8 seizoenen, maar die zijn lang niet allemaal even goed. Na seizoen 3 verlaat Shannen Doherty de serie, om redenen die tot op de dag van vandaag onbekend zijn, maar de speculaties zijn dat ze ruzie had met collega Alyssa Milano. Om de ‘power of three’ te behouden kwam het personage van Rose McGowan in de serie. Na het vierde seizoen begonnen er te veel verhaallijnen vaag te worden, leek het alsof het een uitdaging was om vooral Alyssa Milano en Rose McGowan zo min mogelijk kleren te laten dragen en veranderde Pipers personage in een overbezorgde oudste zus en moeder.
Desalniettemin is Charmed een echte cultserie met een (zeker voor die tijd vernieuwende) ‘girlpower’ vibe. Charmed-fans praten nog steeds over de impact van de serie op forums, podcasts en Instagramaccounts. Hierdoor kwamen er onder andere zelfs een boek, game en een helaas niet goed ontvangen reboot.
Leuk om te weten is nog dat er tientallen gastrollen waren voor acteurs die daarna veel bekender werden. Zo waren Eric Dane ( Grey’s Anatomy ), John Cho (Star Trek), Misha Collins (Supernatural), Ron Perlman ( Sons of Anarchy ) en Norman Reedus ( The Walking Dead ) te zien. Ook hebben Kaley Cuoco ( The Big Bang Theory ) en Julian McMahon (Nip/Tuck) een vaste rol gehad.
Ook nog noemenswaardig is dat Rose McGowan (haar boek Brave is een aanrader) en Alyssa Milano uitgesproken activisten zijn die nog steeds, zoals ook hun personages, de wereld beter willen maken.
Charmed S01-08, vanaf 30 augustus 2020 op Videoland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!