de Lagarde

Katla S01E01-02: oude bekenden herrijzen uit de as

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Katla
Een jaar na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Katla krijgen de bewoners van het nabijgelegen dorpje onverwachts bezoek.
Het afgelegen dorpje Vik in IJsland is de laatste tijd nog meer van de buitenwereld afgesloten dan normaal. Al een jaar lang spuwt de vulkaan Katla wolken vol as, die de hele omgeving met een dikke laag zwart gruis overdekken. Mensen van buitenaf worden zoveel mogelijk geweerd en de meeste inwoners hebben hun heil inmiddels ergens anders gezocht.
Alleen de harde kern leeft er nog: een politieagent (Þorsteinn Bachmann) en zijn doodzieke vrouw, vader Thór (Ingvar Sigurdsson) en zijn dochter Gríma (zangeres Guðrún Ýr Eyfjörð), een hotelhoudster (Guðrún Gísladóttir, Offret) en een handvol wetenschappers. De wetenschappers kijken met argusogen naar de ongebruikelijke waarden die de vulkaan afgeeft.
Katla
Maar het kan nog vreemder, zo blijkt wanneer een naakte vrouw, compleet bedekt met zwarte as, op een dag hun dorpje binnenstrompelt. Het blijkt een jonge Zweedse dame genaamd Gunhild (Aliette Opheim) te zijn, die niet beter weet dan dat het nog 2001 is en ze op tijd terug in het hotel moet zijn voordat haar dienst begint.
Katla
In de aflevering daarop druppelen er nog twee mensen binnen, ieder met een net iets andere achtergrond. Eentje is er overleden, de ander is een jaar eerder spoorloos verdwenen. De 2021-versie van Gunhild is nog springlevend, en woont inmiddels – met twintigjarige zoon – in Zweden. Wat betreft herinneringen lijken ze allemaal te zijn wie ze zeggen te zijn. Ze hebben geen idee wat er is gebeurd in de tijd dat ze ‘weg’ waren.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Katla
Zijn de verschijningen onschuldig? Of is er iets sinisters aan de hand? Katla houdt de kaarten de eerste twee afleveringen dicht bij de borst, terwijl de verschijning van doppelganger nummer 2 en 3 juist wel heel voorspelbaar is. De reactie van de IJslanders op deze onverwachte gasten is vaak wel heerlijk blasé. ‘Ik dacht al dat je zou komen’, zo begroet de hotelhoudster de oudere variant van Gunhild. ‘Heb je de andere Gunhild al bezocht?’
Katla
Je zal als kijker wat geduld moeten hebben. Voor nu voelt Katla vooral als de Franse serie Les Revenants (The Returned), waarin in een afgelegen Frans dorpje geliefden opeens massaal terugkeren uit de dood. Tegelijkertijd houdt de serie de deur op een kiertje voor een Pet Sematary -scenario. We kunnen altijd hopen.
Katla S01, vanaf 17 juni 2021 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!