Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Kastanjemanden S01: bekende ingrediënten, fijne creepy sfeer

  •  
30-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  
Kastanjemanden
Netflix zoekt in elk Europees land nieuwe series en films die passen bij de lokale sfeer en cultuur. In Denemarken levert dat de geslaagde nare serie Kastanjemanden op.
Op de een of andere manier voelt het zesdelige Kastanjemanden heel vertrouwd aan, omdat opvallend veel elementen bijna tot de clichés van Nordic noir zijn gaan behoren. Een rustige buitenwijk waarin iedereen elkaar kent? Check. Een ambitieuze jonge rechercheur (Danic Curcic) die botst met haar onconventionele nieuwe partner? Check. Een gruwelijke moord, een politiek subplot dat in eerste instantie niets met de moorden te maken lijkt te hebben, veel gestruin door donkere bossen, afgehakte lichaamsdelen? Viermaal check!
Zo vreemd is dat overigens ook niet, want Kastanjemanden komt uit de koker van schrijver Søren Sveistrup, de man die pakweg tien jaar geleden verantwoordelijk was voor drie seizoenen van het fenomenale The Killing. Het speurwerk van de altijd in vrolijke truien gehulde Sarah Lund plaveide het fundament voor inmiddels vele tientallen series die qua toon, sfeer en thematiek op zijn minst mild schatplichtig zijn aan deze klassieker.
Kastanjemanden
Hoewel de behoefte opspeelt, zou het flauw zijn Kastanjemanden ('de kastanjeman') in alle opzichten te gaan vergelijken met zijn illustere voorganger. De serie is spannend en inventief zat en zit bijzonder knap in elkaar: het is zeer verleidelijk alle afleveringen achter elkaar te bingen. De serie is goed geschreven, knap geacteerd en de makers hebben het genre uitstekend in de vingers. Alleen al het horen van een stupide kinderliedje (dat op de lokale school vrijwel dagelijks lijkt te worden gezongen) of het vallen van een kastanje bezorgt de kijker bij vlagen al een hartverzakking.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Kastanjemanden
Alle pluspunten van de serie blijken meer dan voldoende munitie om thrillerfans – en wie is dat nou niet – zes uur uitstekend vermaak te bieden. Maar de iconische status van voorganger The Killing zal de Deense Netflix-reeks niet krijgen. Daarvoor zijn alle losse ingrediënten net niet onderscheidend genoeg.
Kastanjemanden S01, vanaf 29 september 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!