Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

I Just Killed My Dad S01: fascinerend en aangrijpend

  •  
10-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
I Just Killed My Dad
De true-crime-documentaire roept veel vragen op over het rechtssysteem.
In de driedelige true-crime-documentaire I Just Killed My Dad ontrafelt zich het bizarre en duistere verhaal van Anthony Templet, die in 2019 zijn eigen vader doodschoot. ‘Mensen moeten weten dat ik geen moordenaar ben’, antwoordt Anthony op de vraag waarom hij zijn verhaal wil delen in deze documentaire.
In 2019 vermoordde Anthony zijn vader Burt om daarna kalm 911 te bellen voor hulp. Terwijl hij al veel eerder hulp had moeten krijgen van hulpinstanties en autoriteiten, die eerdere signalen hebben gemist. Iets dat door een collega van Anthony’s werk bij zijn eerste baan als eerst onthuld wordt. De oud-collega vertelt dat Burt een tracking-systeem op de telefoon van zijn zoon had geïnstalleerd en belde met de vraag waarom zijn zoon op eenzelfde plek bleef. Ook vond de collega het vreemd dat Anthony niet wist wat een high-five was en niet wist wie Tom Cruise en Tom Hanks waren.
De jonge man van 18 jaar vertoont bijna geen emoties, terwijl hij vertelt wat er zich die nacht heeft afgespeeld. Zijn vader zou zijn kamer midden in de nacht zijn binnengekomen om Anthony’s telefoon te doorzoeken om te achterhalen of hij contact heeft gehad met zijn stiefmoeder. Na een flinke ruzie vlucht Anthony naar de slaapkamer van zijn vader waar hij twee revolvers pakt, omdat als er een niet zou werken de andere het vast wel zou doen. De politieagenten en andere justitiële betrokkenen bij de zaak zien dit en Anthony’s verklaring dat hij een hekel aan zijn vader heeft, als een motief met voorbedachten rade. Maar: er is veel meer aan de hand.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het blijkt dat Anthony’s vader, Burt, zijn zoon mentaal mishandelde en verwaarloosde. En dat hij hem als jongen van 11 van zijn moeder heeft weggehaald. De interviews met mensen uit Burt’s directe omgeving laten zien dat de man goed was in het verbergen van zijn ware aard. Burt kleineerde zijn zoon en mishandelde zijn partners, maar wist door zijn manipulatieve gedrag de politie te overtuigen dat er niets aan de hand was. De interviews met de expert op het gebied van huiselijk geweld spreken de redeneringen van de officier van justitie direct tegen. Het gebrek aan emoties bij Anthony is, na de onthullingen, duidelijk een coping mechanisme dat hij zichzelf heeft aangeleerd uit angst op de reacties van zijn vader.
Het verhaal van Anthony laat zien hoe het (Amerikaanse) rechtssysteem soms zo onverbiddelijk in acht genomen wordt, dat het signalen van huiselijk geweld kan negeren. En dat hierdoor de levens van mensen aan een zijden draadje hangen. Bovendien werpt de documentaire ook de vraag op hoe bizar het is dat het mogelijk is dat een man die meerdere contactverboden heeft wapens kan kopen.
I Just Killed My Dad S01, vanaf 9 augustus 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!