Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Home for Christmas S01E01-02: zelfontdekking in Noorse miniserie

  •  
06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Home for Christmas
De dertigjarige Johanne bezwijkt onder sociale druk om een partner te vinden voor de kerst, maar komt nader tot zichzelf.
Het is niet eenvoudig om single te zijn. Het wordt voor velen versterkt naarmate de feestdagen dichterbij komen. De conversatie aan tafel gaat immers over partners, kinderen, dates en seks; iedereen die je vertelt hoe je moet leven, maar de dertigjarige Johanne is eigenlijk nog aan het ontdekken wat ze zelf wil.
In het zesdelige Noorse drama van Per-Olav Sørensen ( Quicksand ) ontploft Johanne tijdens het diner - om aan de passief-agressieve druk van haar familie te ontkomen – en roept dat ze een vriend heeft. Haar moeder (Anette Hoff) is verrukt over het heugelijke nieuws en eist dat ze de man meeneemt voor het kerstdiner. Het enige struikelblok? Johanne heeft geen vriend, en nu ze heeft maar 24 dagen om een man te vinden om mee te nemen op kerstavond, of ze riskeert de kans haar moeder wederom teleur te stellen.
Home for Christmas
Hoe loop je tegen de ware liefde aan? De verpleegster heeft helemaal niets met dating-apps zoals LoveMatch, maar laat zich overhalen om naar een speeddating-event te gaan, zonder succes. Zoals het hoort komt ze per toeval een leuke man tegen die ze mee uitvraagt.
Home for Christmas
Ida Elise Broch (Lilyhammer) overtuigt als de vrije en charismatische Johanne die wel op zoek is naar de liefde, maar eigengereid is hoe ze het wil aanpakken. In de eerste twee afleveringen zie je haar innerlijke overwegingen worstelen met de goedbedoelde adviezen van haar omgeving. Hoewel het geen origineel concept heeft, weet de serie toch een frisse draai aan het genre te geven. Home for Christmas heeft veel humoristische momenten, soms gekunsteld en soms charmant en grappig.
Haar online-datingprofiel leidt in ieder geval tot meerdere dates. Een filmdate met een betweter die haar lievelingsfilm afkraakt en vervolgens aangeeft dat hij haar een tikkie zal sturen voor de gekochte snack; een licht ontvlambare man die de escaperoom kort en klein slaat en haar de schuld geeft dat de date geen succes was; en een sportieve man die haar mee uitvraagt voor een spindate waarbij ze haar kruis kneust en vervolgens een date voorstelt om te langlaufen. Het schiet maar niet op en haar directe omgeving blijft er maar van uitgaan dat ze al een man heeft of moedigt haar aan om er een te vinden. Het lijkt of haar familie, vrienden en collega’s bijna nog nooit iemand hebben ontmoet die geen relatie had.
Home for Christmas
Maar zoals haar huisgenote aangeeft: ‘Achter elke pikfoto schuilt een man die liefde wil.’ En is dat niet eigenlijk zo? Home for Christmas is een modern kerstverhaal dat weergeeft hoe vrouwen soms bedolven worden onder de torenhoge verwachtingen van de maatschappij waaraan ze zich dienen te conformeren.
Home for Christmas S01, vanaf 5 december 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!