de Lagarde

Het Gouden Uur S01E01: spannende politiethriller

  •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
808 keer bekeken
  •  
Het Gouden Uur

© Jeffrey Harpal / AVROTROS

Nasrdin Dchar speelt met verve een eigenwijze rechercheur met Afghaanse roots in intrigerend misdaaddrama over een terroristische aanslag.

Acteur Nasrdin Dchar speelt in Het Gouden Uur de Amsterdamse rechercheur Mardik. Een eigenwijze diender met een uitstekende reputatie. Mardik vluchtte als kind uit Afghanistan en trouwde jaren later met de Nederlandse Michelle (Sophie Veldhuizen), met wie hij een kind kreeg. Als hij zonder vrouw en kind ineens weer naar zijn geboorteland afreist, dan stelt AIVD-agent Joelle (Ellen Parren) een onderzoek in. Wat deed hij daar? Waar ligt zijn loyaliteit? Parallel aan deze gebeurtenis blijkt dat een jeugdvriend van Mardik, Faysal (Abbas Fasaei), vanuit Frankrijk met een stel snode types op weg is naar de Nederlandse hoofdstad – wat komt hij daar doen?

Het nieuwe misdaaddrama van scenarist en parttime rechercheur Simon de Waal ( Lek , 2000) doet van meet af aan denken aan het eerste seizoen van Homeland , en het personage van Damian Lewis in het bijzonder; Lewis speelde immers militair Nicholas Brody, die in Afghanistan gevangen had gezeten. Of was hij daar geïndoctrineerd? Ook Mardik heeft iets te verbergen, getuige een kamer in zijn huis met een muur waarop allerlei foto’s hangen. Is hij iets op het spoor? Of is hij iets aan het voorbereiden? In de eerste aflevering blijkt in ieder geval dat Faysal wordt omringd door genadeloze boeven die niet schromen politieagenten te vermoorden.

Het Gouden Uur

© Jeffrey Harpal / AVROTROS

Ondertussen worden flashbacks getoond naar Afghanistan; naar een traumatische periode waar Mardik het eigenlijk liever niet over heeft. Niettemin bewijzen deze terugblikken dat de gebeurtenissen in het heden diep geworteld zijn in het verleden. Dat is een interessante invalshoek: om Mardik beter te leren kennen zal je met hem moeten terugreizen naar zijn jeugd. Tot die tijd is de hoofdpersoon een soort tabula rasa waar je als kijker je eigen twijfels of zekerheden op kan projecteren. Dchar is geknipt voor deze rol: de acteur wekt makkelijk sympathie op, maar heeft ook een goede weifelende blik in huis.

Het Gouden Uur

© Jeffrey Harpal / AVROTROS

Daar draait Het Gouden Uur dan ook om: twijfel zaaien. Het resultaat is een spannende thriller.

Het Gouden Uur S01, vanaf donderdag 14 september 2023 in zijn geheel op Netflix en nu tevens in zijn geheel op NPO Plus

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!