Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Haunted S02: zeer trage reality horror

  •  
13-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Haunted
Mensen vertellen hun naasten over de bovennatuurlijke ervaringen die zij zeggen meegemaakt te hebben.
Demonen, geesten, vloeken en andere monsters zijn fenomenen uit horror- en sciencefictionverhalen. Maar wat als iemand zegt dit soort entiteiten echt gezien te hebben en er levendige herinneringen aan heeft? De makers van Haunted dachten dat dit soort verhalen kijkers wel zouden interesseren. De komst van dit tweede seizoen doet vermoeden dat dit klopt, maar helaas is de uitvoering niet interessant.
Hoewel een aflevering een halfuur of korter duurt, voelen ze lang en traag. De spanning is in de meeste gevallen ver te zoeken en ook al zijn de reconstructies cinematografisch een stuk beter dan vorig seizoen, het wekt veelal geen gewenst griezelgevoel op.
Haunted voelt als een adaptatie van Are You Afraid of the Dark, maar dan voor volwassenen en in de vorm van een documentaire. De verteller (de persoon die ‘iets’ mee heeft gemaakt) zit samen met vrienden en familie in een kring, en de kijker ziet een reconstructie van de gebeurtenissen. Opmerkelijk is dat bij zowel de verteller als de naasten soms veel emoties loskomen, maar nooit twijfel. ‘Dit verhaal is waargebeurd’ verschijnt er dan ook vooraf in beeld bij alle zes de afleveringen. Als kijker vraag je je natuurlijk wel af of wat je hoort daadwerkelijk is gebeurd.
Bijna alle personen die aan het woord komen vertellen geteisterd te zijn door een demon – en hoe de beleving hiervan hen nog steeds achtervolgt. Maar als je met een sceptisch oog kijkt, lijken de demonische manifestaties in de verhalen meer op copingmechanismen voor onverwerkt (jeugd)trauma, waardoor sommige afleveringen exploitatief voelen.
Er is een vrouw die vertelt over het horen van stemmen uit de kelder, wat een demon bleek te zijn die zij ‘de imitator’ noemde, omdat het menselijke vormen kon imiteren. Er is een man die gelooft vervloekt te zijn en gedurende zijn jeugd achtervolgd werd door een clown-achtige gedaante, en nu zijn kinderen over eenzelfde figuur hoort praten. Verder is er een vrouw die een bejaarde patiënt verzorgde die volgens haar bezeten was door een demon, een familie die in een spookhuis woonde, en een marinier die een demon uit een taliban-graf zag komen.
De meest choquerende – en geloofwaardige – aflevering is de derde: ‘cult of torture’. Hierin vertelt een man over de homo-conversie praktijken die hij heeft moeten ondergaan in een sekte. Zijn verhaal zit vol referenties aan kindermishandeling, maar wordt niet expliciet erkend als zodanig. Deze aflevering biedt een ijzingwekkende vertelling van de levensechte horror die LGBTQ-mensen in dergelijke conversie ‘therapie’ moeten doormaken.
Haunted is afkomstig van dezelfde producenten die ook Lore en The Purge maakten. 
Haunted S02, vanaf 11 oktober 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!