de Lagarde

Harry & Meghan S01E01: platgetreden paden

  •  
08-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Harry & Meghan
Met een aflevering die in het teken staat van problematische relatie tussen prinses Diana en de paparazzi presenteert documentairemaker Liz Garbus vooralsnog meer van hetzelfde.
Foto credits: Netflix
De eerste aflevering van Harry & Meghan – een zesdelig portret van het echtpaar dat zijn banden met het Britse koningshuis afsneed – draait vooral om Harry’s jongere jaren als de zoon van prinses Diana. De tweemaal voor een Oscar genomineerde documentairemaker Liz Garbus toont veel beelden van toen die al ontelbare malen in andere films en reportages te zien zijn geweest. Met vooral als boodschap: wat Diana toen – geplaagd en gekweld door de paparazzi – overkwam, zou ook Meghans lot worden. Dat is een vergelijking die in de media van meet af aan al wordt gemaakt. Niet bijster origineel dus.
De serie voelt dan ook als meer van hetzelfde. Het enige interessante aan Harry & Meghan is dat veel intieme, persoonlijke videootjes inkijkjes geven in de privélevens van de twee. Hoewel je je ook kan afvragen of dat niet een rare vorm van voyeurisme is. En Harry en Meghan filmen zichzelf wel erg graag, tot het pathetische aan toe. Daarnaast draait de reeks om de beperkingen die het koningshuis zijn leden oplegt. Of zoals een commentator stelt: ‘Ze hebben weinig autonomie.’ Ook zegt de beste man: ‘Moderne media zijn erg opdringerig.’ In die zin positioneert Garbus – met dit soort sprekers – Harry en Meghan per definitie in een slachtofferrol.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Harry & Meghan
Terwijl het ook gewoon geprivilegieerde mensen zijn, met geld. Anno 2022 mag je van een documentairemaker in die zin ietsjes meer verwachten dan een kritiekloos portret van twee bekende wereldbewoners. In de eerste aflevering wordt de vraag die er echt toe doet bovenal nauwelijks gesteld: wat is eigenlijk de relevantie van het Britse koningshuis?
Harry & Meghan, vanaf 8 december 2022 de eerste drie afleveringen op Netflix. De laatste drie volgen op 15 december.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!