Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Hacks S01E01-05: showbusiness is meedogenloos

  •  
08-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
994 keer bekeken
  •  
Hacks

© Anne Marie Fox / HBO Max

Jean Smart speelt de rol van haar leven als doorgewinterde comédienne in deze messcherpe komedie.

Voor comédienne Deborah Vance (Jean Smart, Watchmen, Mare of Easttown) is haar werk haar leven. Alleen al in Vegas heeft ze 2500 optredens op haar naam staan. Dus wanneer Marty (Christopher McDonald), de eigenaar van het casinohotel waar ze al sinds jaar en dag haar shows geeft, haar vertelt dat hij van plan is haar vrijdag- en zaterdagavonden aan een andere, meer jeugdige, act te geven, is Deborah, op zijn zachtst gezegd, niet geamuseerd.

Ook Ava (Hannah Einbinder) heeft weleens betere dagen gekend. Nog niet zo lang geleden was zij de nieuwe grote schrijversbelofte in L.A., maar na een slechte grap over een senator wil niemand meer met haar werken. Hun gezamenlijke manager, Jimmy (Paul W. Downs, samen met Lucia Aniello en Jen Statsky de bedenker van de serie) heeft een briljante ingeving: wat als beide dames de krachten bundelen?

Hacks S01

© HBO Max

Dat Jean Smart een acteerkanon is mag inmiddels geen geheim meer zijn. Maar in het personage van Deborah Vance heeft ze eindelijk echt haar gelijke gevonden (ze won zo’n beetje alle belangrijke tv-prijzen, waaronder een Emmy en een Golden Globe). Elke aflevering ontdek je weer meer. Zo heeft Deborah thuis haar eigen postmixautomaat, wil ze bij een tankstation per se haar 27 cent wisselgeld van haar colaatje – ook postmix, uiteraard – terug, maar geeft ze tegelijkertijd zonder blikken of blozen tienduizend dollar uit aan een pepermolen. Ze is een harde werker, geen klus is haar te min, maar ze heeft ook valse trekjes. ‘Ze geeft mensen graag nog een trap na’, zo observeert Ava hardop, na zelf een keer het pispaaltje te zijn geweest in één van Deborahs komische sets.

Hacks S01

© Jake Giles Netter / HBO Max

Maar ook Ava zelf is geen lieverdje. Ze doet weinig moeite haar minachting voor het werk dat Deborah doet te verbloemen. Humor voor de massa is volgens haar ook geen echte humor. Haar berekende instelling – ze onderhoudt voornamelijk relaties wanneer die haar iets kunnen opleveren – heeft haar al menig vriendschap gekost. Wanneer puntje bij paaltje komt, zijn ze allebei voor hun werk bereid om over lijken te gaan. Misschien maakt dat de twee vrouwen uiteindelijk juist zo’n goede match.

Hacks S01, vanaf vrijdag 8 maart 2024 in zijn geheel op Netflix. Het tweede seizoen is te zien op HBO Max, waar donderdag 2 mei ook het derde seizoen van start gaat.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!