Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Gunpowder E01: noodzakelijke gruwelijkheden

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gunpowder
De driedelige miniserie over het Gunpowder plot, waarin een groep rooms-katholieken een bomaanslag op het Westminsterpaleis voorbereidden, wisselt grafische gewelddadige gebeurtenissen met trage, aangrijpende scenes af.
Welkom in het begin van de 17de eeuw, waarin de protestantse koning James I over Engeland regeert. De serie opent met een illegale katholieke mis, wanneer plots Sir Williams Wade (Shaun Dooley) en de zijnen aan komen rijden. Snel worden de roomse rekwisieten opgeborgen, de warme bedden omgedraaid en de priesters in kisten en leemtes tussen de muren verstopt. Wade's zoektocht is onverdraaglijk, al naar gelang de spanning zich tergend langzaam opbouwt.
Nog niet bekomen van de zenuwen worden daarna twee misselijkmakende executies voltrokken. Darmen worden naar buiten getrokken en ledematen afgehakt. Hoewel dit soms wat wordt aangedikt (zoals een toeschouwer die een baby boven het hoofd tilt, zodat hij of zij beter van het publiekelijke vermaak kan genieten), zijn soortgelijke martelingen en afstraffingen wel historisch accuraat en noodzakelijk voor het verloop van de serie.
Het drama van Ronan Bennett heeft thrillerelementen, zoals de geheime codes,  dubbelspionnen en onzichtbare inkt. Kit Harington speelt Robert Catesby, het mastermind achter het plot. Hoewel Harington een directe afstammeling van Catesby is, is het na 7 seizoenen Game of Thrones soms wat moeilijk je te verbeelden in een verbitterde en wraakzuchtige Harington. Soms verliest de serie hierdoor wat kracht. Maar met de komst van de meer bekende Guy Fawkes (Tom Cullen) aan het eindr van de eerste episode, lijkt daar verandering in te komen.
Gunpowder S01, vanaf 21 oktober iedere zaterdag, 22:10, BBC One
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!