de Lagarde

Grey’s Anatomy S17E01: slim bedachte verhaallijntjes

  •  
10-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
Grey's Anatomy
Shonda Rhimes en haar team schakelen moeiteloos naar de realiteit van corona.
Veel televisiecritici pleiten al bijna sinds het begin van de coronapandemie dat het virus de verhaallijnen van televisiedrama’s niet al te veel moet domineren. Er zijn genoeg andere verhalen te vertellen. Maar een ziekenhuisserie als Grey’s Anatomy vormt een terechte uitzondering. Het zeventiende(!) seizoen van de perikelen rondom dokter Meredith Grey (Ellen Pompeo) ging in de Verenigde Staten in februari in première en speelt zich af in april 2020. Oftewel: corona ís de nieuwe rode draad. Gelukkig waren er vrij snel na de uitbraak maskers voorhanden – hoewel het tekort hieraan ook in de openingsaflevering wordt benadrukt – zodat we de mooie gelaten van de cast wel kunnen blijven zien.
Het zestiende seizoen eindigde met de (uiteindelijke) diagnose van dokter Richard Webber (James Pickens Jr.): hij had kobalt in zijn kunstheup en was daardoor gaan dementeren. Dat is een echte aandoening, die bij hem tijdig werd ontdekt, waardoor hij in het zeventiende seizoen zijn rentree maakt. Daar is capo di tutti capi Miranda Bailey (Chandra Wilson) niet helemaal content mee: Webber is ook een man op leeftijd en vatbaar voor het coronavirus. Maar de beste man heeft gelukkig zijn sarcasme terug en weet Baileys kritiek te pareren met goed en vernuftig werk in het ziekenhuis.
Dan was er de vrijpartij tussen dokter Thomas Koracick (Greg Germann) en dokter Teddy Altman (Kim Raver), die in de slotaflevering en plein publique via de voicemail van Owen Hunt (Kevin McKidd) te horen was in de operatiekamer en het einde betekende van het aanstaande huwelijk tussen Altman en haar collega. Dat blijft een ongemakkelijkheid in het nieuwe seizoen, evenals het feit dat de door liefdesverdriet gepijnigde Jo (Camilla Luddington) graag de liefde wil bedrijven met Jackson (Jesse Williams) om de pijn te verzachten. Maar dit is allemaal bijzaak in een door corona veranderde wereld.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
En de aanwezigheid van corona leidt ook tot slim bedachte verhaallijntjes. Zoals een burenruzie in de wachtkamer tussen lieden die zich wel en niet aan de door de overheid opgelegde restricties houden. Of Koracick die rondloopt met een golfclub van anderhalve meter zodat iedereen uit zijn weg blijft – daar heeft Webber overigens ook zonder die golfclub geen problemen mee, zegt hij vilein. Shonda Rhimes en haar team laten derhalve met het zeventiende seizoen zien dat ze moeiteloos naar een nieuw allesverslindend onderwerp kunnen schakelen zonder aan kracht in te boeten.
Hoewel de afspraak tussen de kijker en de makers wel blijft dat Grey’s Anatomy een melodrama is, en niet de bij vlagen satirische klucht die de reeks in de afgelopen jaren ook is geworden. Zo eindigde het zestiende seizoen met een man met een honkbalknuppel in zijn borstbeen, en begint het zeventiende seizoen met een brandwondpatiënt wiens zwartgeblakerde borst helemaal moet worden opengesneden. Het is trauma in extremo, waar wél goed over is nagedacht.
Grey's Anatomy S17, vanaf 11 augustus 2021 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!