de Lagarde

Grantchester S05E01: slutshaming en speurwerk

  •  
08-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Grantchester S05
De domineedetective uit de reeks dompelt zich onder in ouderwetse intrige met hedendaagse thematiek.
Foto credits: KRO-NCRV
De eerste aflevering van het vijfde seizoen van Grantchester staat in het teken van slutshaming. Als studente Jess dood wordt gevonden in een vijver nabij een prestigieuze school, dan doen er al snel allerlei geruchten de ronde. Gelukkig zijn Geordie Keating (Robson Green) en dominee William Davenport (Tom Brittney) vlug ter plekke. Sterker nog: de geestelijke die te gast is op het onderwijsinstituut sprak het studentencorps de dag voor het incident vanaf het spreekgestoelte nog toe. Met oneliners als ‘ondanks dat we vallen hoeven we niet te blijven zondigen’. En de zondaars, die pikt hij er zo tussenuit, in een aflevering van 45 minuten.
Niemand kijkt er meer van op – dat geldt voor de kijkers en het personage – dat een dominee zich bemoeit met politieonderzoek. Davenport stuit ditmaal op een gesloten gemeenschap; een vrouwelijk dispuut dat naar alle waarschijnlijkheid meer weet van de dood van de studente, die door studiegenotes wordt afgeschilderd als promiscue. Maar de rectrix juicht alle feministische vooruitgang – incluis vrije seks – juist toe. Want vrouwen moeten net als mannen recht hebben op een toekomst na de studie. Het huwelijk is in dat opzicht voor veel vrouwelijke vrijdenkers een ongewenste gevangenis.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Grantchester S05
De makers spelen naarstig met deze thematiek, en laten zien hoe makkelijk (geprivilegieerde) mannen het hebben in het tijdsgewricht waarin de detective zich afspeelt. In de jaren 50 kunnen de studenten naar hartenlust rotzooien, terwijl de studentes onder een vergrootglas liggen. En wie bij de elitegroepjes, de clubs, wilt horen moet een behoorlijk offer brengen. Zodoende belanden Davenport en Keating in een ouderwetse intrige, overschonken met een hedendaagse saus. Dit alles laat zich net als in vorige seizoenen omschrijven als keurig speurwerk met een snufje film noir.
Grantchester S05, vanaf 9 december 2022 op BBC First en tevens in zijn geheel terug te kijken op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!