Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Grace and Frankie S07E05: zelfspot en seksgrappen

  •  
29-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Grace and Frankie S07
In de openingsaflevering van het slot van deze fijne sitcom toont Jane Fonda opnieuw haar komische gave.
In de openingsaflevering van het slot van Grace and Frankie blijkt dat Nick (Peter Gallagher) zijn reclasseringsambtenaar heeft gemanipuleerd om huisarrest te krijgen: hij beweert namelijk een mantelzorger te zijn. Dus mag Jane Fonda (haar personage Grace doet niet altijd haar naam eer aan, en is in dit geval allesbehalve elegant) acteren alsof er nogal wat aan haar mankeert. Dat is geestig, en staat in een mooi contrast met de openingsscène waarin Jane Fonda te zien is in de keuken, met een koelzak op haar blote benen. Frankie (Lily Tomlin) ziet Grace’ blessure en zegt: ‘Ben je gevallen met skaten?’
Grace reageert ad-rem: ‘Het was een seksongeluk.’ Want de vrouwen in Grace and Frankie zijn viriel en hebben lak aan conventies. Frankie en Grace hebben seks en iedereen mag het weten. Dat is een voorbeeld van hoe de sitcom sinds 2015 vooroordelen over ouder worden wegneemt. En showrunners Marta Kauffman en Howard J. Morris zijn daarnaast niet vies van poepgrappen. Aangezien Grace een hypermodern toilet in ontwikkeling heeft, zijn die gebbetjes onvermijdelijk. Het is wel geinig om ze gebezigd te zien worden door Fonda, die toch ook wel een grand dame is uit de filmgeschiedenis.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Grace and Frankie S07
Maar Grace and Frankie draaide altijd al om zelfspot, om vrouwen – en ook een aantal mannen, vergis je niet – van naam die hun beroemdheid niet al te serieus nemen. Je kijkt niettemin wel eigenlijk elke aflevering naar mensen die een rol van betekenis hebben gespeeld in de filmgeschiedenis. Mensen op leeftijd die opnieuw mochten laten zien waar hun talenten liggen. Dat blijkt ook in dit slotseizoen opnieuw een goede zet.
Grace and Frankie S07B, vanaf 29 april 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!