Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Goliath S03E01: goede casting is het halve werk

  •  
05-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
Goliath S03
Het duistere Goliath is ook in het derde seizoen niet erg oorspronkelijk, maar wel bijzonder fascinerend.
Billy Bob Thornton speelt al twee seizoenen met verve de strafpleiter Billy McBride. Thornton geeft met zijn immer stoïcijnse blik en zuidelijke twang gestalte aan een antiheld die niet zou misstaan in een film noir. Sterker nog: Goliath – in Los Angeles en contreien gesitueerd – laat zich van meet af aan omschrijven als neo noir. En het derde seizoen is misschien wel het meest exemplarisch voor het genre: een vrouw (Sherilyn Fenn, bekend van Twin Peaks , speelt Bobbi) zoekt in het holst van de nacht op haar landerijen naar haar hond, en valt in een zogeheten sinkhole en sterft. Haar man Gene (Griffin Dunne uit After Hours) huurt McBride in, omdat hij verklaringen wil voor het voorval op hun landgoed.
De makers – showrunner David E. Kelley ( Big Little Lies ) is inmiddels vervangen door Lawrence Trilling ( Condor ) – husselen vervolgens alle noodzakelijke ingrediënten voor een noir-intrige door elkaar. Er is een verdachte grootgrondbezitter (Dennis Quaid speelt Wade Blackwood), er zijn nachtelijke booractiviteiten, en rituelen in een Indian Casino. En boven alles is er de nijpende Californische waterproblematiek. Om te kunnen boeren – de gewassen te kunnen bewateren – stroomt water via een bewerkelijke route langs dammen naar de akkers en boomgaarden van Gene en Wade. Maar soms stopt de toevoer, met desastreuze droogte tot gevolg. (Dit thema is bijvoorbeeld ook terug te zien in de neo noir-klassieker Chinatown uit 1974.)
Goliath S03
En zoals film noir betaamt, zit ook Goliath vol met heerlijke metaforen. McBride moet op zoek gaan naar het waterbedrijf, en stuit op het ‘water board’, het waterbestuur. Waterboarding is natuurlijk een illegale verhoortechniek (en ‘water board’ verwijst naar het vermoeden dat verdachte types McBride de mond willen gaan snoeren). En dan is er de sinkhole; het ineens ontstane gat op een akker zou je ook kunnen zien als een transgressie (dat is een geologische term voor landwaartse verschuiving, maar je zou het ook kunnen interpreteren als een metaforische grensoverschrijding: personages in films noirs opereren dikwijls buiten het betamelijke).
Dat de makers zo opzichtig knipogen naar film noir heeft tot gevolg dat het derde seizoen van Goliath niet bijzonder oorspronkelijk oogt, maar dat zal de noir-fan een worst wezen.
Goliath S03
En dan is er nog de knipoog naar David Lynch , wanneer Dennis Quaid eerst zichzelf en dan zijn vrouw (Amy Brenneman) toezingt in een omineus theater (denk aan Mulholland Drive uit 2001). Brenneman is trouwens goed gecast, evenals Beau Bridges (als Wade's collega) en Illeana Douglas (als een oude bekende van McBride). Want Goliath bewijst dat opzichtig en speels leentjebuur spelen zo gek nog niet is, als je maar beschikt over een talentvolle cast.
Goliath S03, vanaf 4 oktober 2019 op Amazon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!