Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Golden Globes 2023: Spielberg en The White Lotus triomferen

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
The White Lotus S02
Het was na een tragisch jaar weer business as usual in Hollywood.
Foto credit: Fabio Lovino / HBO
Na jaren van klachten, onder meer over een gebrek aan diversiteit onder de stemmers, doen de Golden Globes weer volop mee, nadat de show vorig jaar niet eens werd uitgezonden. Of zoals presentator Jerrod Carmichael aan het begin van de avond stelde: ‘Waarom ik hier ben? Omdat ik zwart ben… ze hadden niet een zwart lid voordat George Floyd overleed.’ Het aantal leden is intussen uitgebreid tot 200, waarvan 52% vrouw. Ook bestaat de helft van de stemmers nu uit minderheden. Dus was het weer business as usual en kwamen de beroemdheden en masse opdagen.
Opvallende momenten op de avond
Eddie Murphy die de Cecil B. DeMille-award won (een soort eretrofee) gaf de zaal tijdens zijn acceptatiespeech drie tips: ‘Betaal je belastingen, bemoei je met jezelf en houd de naam van de echtgenoot van Will Smith uit je mond.’
Actrice Jennifer Coolidge die een award won voor haar rol in The White Lotus begon euforisch te vloeken en tieren toen ze afgekapt dreigde te worden nadat ze haar trofee in ontvangst nam. Een beetje in het verlengde van haar spel in de satirische komedie.
Films: voorspelbare winnaars
Beste scenario: The Banshees of Insisherin , Martin McDonagh.
Onder filmcritici was deze film, over de vriendschap tussen twee Ieren (rollen van Colin Farrell en Brendan Gleeson), vanaf het moment dat hij afgelopen jaar in Venetië in première ging ongekend populair. Begrijpelijk ook: McDonagh maakte een tedere film, over een man met een midlifecrisis, die meer wil uit het leven en zijn boezemvriend aan de kant zet.
Foto credit: Disney
The Banshees of Inisherin
Beste regisseur: The Fabelmans , Steven Spielberg.
The Fabelmans ís Spielbergs filmische autobiografie. Een film over zijn leven en zijn regieambities. De regisseur regisseert daarin min of meer een (piep)jongere versie van zichzelf. Hij neemt de regie in handen over de verbeelding van zijn leven. Niet onlogisch dat dit een sterke film oplevert.
Foto credit: Universal Pictures
The Fabelmans
Beste film: The Fabelmans , Steven Spielberg
Tja, films over films doen het altijd goed. En dit is ook nog eens een film over de magie van Hollywood.
Beste mannelijke bijrol in een musical of komedie: Everything, Everywhere, All at Once , Ke Huy Quan.
Nog zo’n lieveling van de filmpers (Quan won al verschillende prijzen.). Met een acteur die in 2022 een soort rentree maakte in films, en dat dit jaar ook zal doen op televisie (zie het aanstaande tweede seizoen van Loki ).
Foto credit: The Searchers
Everything Everywhere All at Once
Beste actrice in een musical of komedie: Everything, Everywhere, All at Once , Michelle Yeoh.
Ook deze uitslag lag in de lijn der verwachting. Yeoh won al op verschillende festivals prijzen en is het gezicht van deze film.
Beste acteur in een dramafilm: Elvis , Austin Butler.
Volgens sommige critici verscheen de ziel van Elvis Presley tijdelijk in deze kleurrijke film van Australiër Baz Luhrmann.
Beste actrice in een dramafilm: Tár , Cate Blanchett.
Tár is een instantklassieker en dat is voor een groot deel te danken aan Blanchett die een rigide, bitchy dirigente vertolkt. Een eigenzinnige rol die goed bij de actrice past, die zich mag rekenen tot het bovenste acteerechelon.
Foto credit: Universal Pictures
Tár
Beste bij rol in een dramaserie: Ozark , Julia Garner.
Intussen weet tout Hollywood dat Garner een breed spectrum aan rollen in zich heeft. De kroon op haar carrière is vooralsnog Ruth Langmore: een gewiekste jongeling met een hart. Knappe rol.
Films: verrassingen
Beste buitenlandse film: Argentina, 1985.
Dit drama over de juridische nasleep van de Argentijnse junta won opvallend van het Indiase RRR , een in 1920 gesitueerde overweldigende actiefilm. RRR viel uitgerekend in Los Angeles, waar veel leden van de Golden Globes woonachtig zijn, buitengewoon in smaak en trok veel bezoekers de laatste tijd.
Televisie: voorspelbare winnaars
Beste miniserie: The White Lotus: Sicily.
Zodra je televisiedrama een Twitterding wordt, en fans, waaronder ook veel televisiecritici, er aldoor maar over blijven posten, dan weet je genoeg. The White Lotus is intussen een fenomeen.
Foto credit: Fabio Lovino / HBO
The White Lotus S02
Beste acteur in een miniserie: Evan Peters in Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story.
Of Peters Jeffrey Dahmer goed kan naspelen is maar de vraag. Maar de acteur kan wel een seriemoordenaar spelen, zoveel is duidelijk. Ondanks de vraagtekens die je bij deze perverse reeks mag zetten is het wel evident dat de acteur álles geeft.
Beste acteur in een komedie- of musicalreeks: The Bear , Jeremy Allen White.
White speelt in The Bear met verve een chef-kok die zijn frustraties botviert met zijn kookkunsten. Een van de revelaties van vorig jaar.
Televisie: verrassingen
Beste acteur: Yellowstone , Kevin Costner.
In deze categorie was Bob Odenkirk eveneens genomineerd voor Better Call Saul en zijn Saul is dankzij zijn fenomenale acteerwerk een van de meest gelaagde personages uit de televisiegeschiedenis. Hij had gezien het feit dat de reeks nu ten einde is veel meer verdiend.
Foto credit: Paramount Network
Yellowstone
Beste dramaserie: House of the Dragon.
Deze spin-off van Game of Thrones werd afgelopen jaar niet door iedereen op handen gedragen. Better Call Saul en Severance hadden meer recht op deze trofee. Dat zijn veel intelligentere, knapper gemaakte series.
Bekijk hier de rest van de winnaars.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!