Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

GLOW S03E01-07: de worsteldames veroveren Las Vegas

  •  
10-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
GLOW S03
Grote drama's hoef je het derde seizoen niet te verwachten. Maar de worsteldames blijven glorieus.
Zo is het leven van Ruth (Alison Brie, Mad Men , Community ): als er ergens stront is om in te stappen, dan doet Ruth dit met beide – en als het kan blote – voeten tegelijk. En dus verbaast het ons weinig wanneer Ruth live op tv, als haar Russische worstelpersonage Zoya the Destroya, net een Amerikaanse lerares die op datzelfde moment de ruimte in wordt gelanceerd afkat (‘wat gaat ze daar doen, chaperonnetje spelen?’), een paar seconden voordat haar ruimteveer genaamd Challenger in de lucht uit elkaar spat.
In het tweede seizoen kreeg Ruth al truckladingen vol bagger over zich uitgestort. Sam Sylvia (stand-up komiek Marc Maron ), de regisseur achter de vrouwenworstelserie GLOW, bedreigd door Ruths scherpe zakelijke inzicht (en zijn eigen onderdrukte romantische gevoelens), gedraagt zich als een regelrechte eikel. En ook van haar collega en voormalige beste vriendin Debbie (Betty Gilpin, Masters of Sex , Elementary), hoeft ze weinig steun te verwachten, wanneer ze in een Harvey Weinstein-achtige situatie met een tv-bons belandt. ‘Die ene keer dat je wel je benen bij elkaar houdt, naai je ons allemaal’, snauwt Debbie haar toe. Dat Debbie Ruth verantwoordelijk houdt voor het uiteenvallen van haar huwelijk – Ruth ging vreemd met Debbies man - heeft daar allicht ook wat mee te maken.
GLOW S03
Toch lijkt het leven Ruth, zelfs na het Challenger-debacle, voorzichtig toe te lachen. Na een onzekere toekomst op tv maakt GLOW (Gorgeous Ladies of Wresting) succesvol de overstap naar Las Vegas, waar ze drie maanden zullen optreden in het casino van Sandy Devereaux St. Claire (Geena Davis). Ook op romantisch vlak is er hoop: Ruth is, op lange afstand, voorzichtig een relatie begonnen met de sympathieke cameraman Russell (Victor Quinaz).
GLOW Geena Davis
GLOW richt zich dit seizoen minder op de grote drama’s en meer op de kleinere, persoonlijke ontwikkelingen. Hoe combineer je, zoals Debbie, een intensieve baan in Las Vegas met een tien maanden oude baby in Los Angeles? Wat doe je, zoals het kersverse vrouwenworstelkoppel Yolanda (Shakira Barrera) en Arthie (Sunita Mani), wanneer een van de twee alleen maar wil knuffelen in bed? Of, zoals bij Cherry (Sydelle Noel) en Keith Bang (Bashir Salahuddin), wanneer de kinderwens van de een toch sterker blijkt dan die van de ander?
GLOW S03
Niet alle vrouwelijke personages zijn even goed uitgewerkt. Zo is alles dat we na twee en een half seizoen van vrouwelijke worstelaar Reggie/de Viking (Marianna Palka) weten dat ze goed is in trekking, en is dit seizoen de belangrijkste ontboezeming van Carmen/Machu Picchu (Britney Young) dat iedereen haar vergeten lijkt te zijn. Voor echt diepgaande karakterontwikkelingen van niet-blanke vrouwelijke personages kan je nog steeds beter bij Orange Is the New Black terecht. Maar wanneer de dames de kans krijgen een emotionele scène te spelen, grijpen ze je ook meteen bij de lurven.
GLOW S03
Twee verhaallijntjes pruttelen wel langzaam maar zeker door. Sam boekt warempel iets van vooruitgang wanneer hij, op zijn karakteristiek lompe manier, eindelijk aan Ruth zijn meer dan collegiale gevoelens opbiecht. Zover is Bash (Chris Lowell, Private Practice, Veronica Mars), het gepamperde rijkeluiskind wiens royale zakgeld GLOW ooit mogelijk heeft gemaakt, nog lang niet.
GLOW S03
Zijn ontwikkeling van oppervlakkige flierefluiter naar iemand die duidelijk nog het een en ander over zichzelf heeft uit te zoeken was in het tweede seizoen de grote verrassing. Want wat doe je wanneer je van de een op de andere dag ontdekt dat je trouwe butler en beste boezemvriend 1) op mannen valt en 2) net is overleden aan de gevolgen van Aids? Juist: je laat eerst je hele huis ontsmetten en trouwt direct daarna op live-televisie met een vrouwelijke kandidaat (zangeres Kate Nash) uit je eigen worstelprogramma! Enige kritische zelfreflectie is deze eerste helft bij Bash nog ver te zoeken. Maar misschien dat een ontmoeting met een lokale dragqueen (Kevin Cahoon) hem tot nieuwe inzichten brengt? Wie weet. Voor Sheila de She-Wolf (Gayle Rankin) werkte het ook.
GLOW S03
Verhaaltechnisch maakt het derde seizoen een pas op de plaats (de makers vinden zelfs tijd voor een dagtocht door de woestijn). Maar naar de persoonlijke verwikkelingen van deze bonte verzameling vrouwen – en Bash - kan je nog wel drie seizoenen langer blijven kijken.
GLOW S03, vanaf 9 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!