Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Glória S01: Portugees spionagedrama in de Koude Oorlog

  •  
08-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Gloria
Een KGB-agent moet naar een geheim radiostation om zijn verdwenen collega op te sporen.
De Portugese serie Glória zit vol plottwisten, spanning, spionnen, politiek, schandalen en natuurlijk ook romantiek. De reeks speelt zich af in 1968, te midden van de Koude Oorlog. In Glória staat het geheime Amerikaanse radiostation RARET, waar ze West-propagandistische transmissies naar Oost-Europa uitzenden.
De eerste Portugese Netflix-serie, van regisseur Tiago Guedes en scenarist Pedro Lopes, volgt João Vidal (Miguel Nunes). Hij is de zoon van een minister en is, nadat hij terugkwam van de koloniale oorlog, gerekruteerd door de KGB. Hij wordt naar RARET gestuurd om daar als ingenieur te werken en zijn verdwenen KGB-collega Mia op te sporen. Daar vindt hij zichzelf al snel in een web van intriges tussen de Amerikanen, de Russen en de Portugese geheime dienst PIDE. Terwijl hij uitzoekt wat er met Mia is gebeurd, saboteert hij uitzendingen en probeert hij geheime informatie in handen te krijgen.
Gloria
RARET staat onder leiding van de Amerikaan James Wilson (Matt Rippy), die samen met zijn vrouw Anne (Stephanie Vogt) - die voor de CIA werkt – op het terrein woont rond het radiostation. Zij ontdekken al snel dat er een PIDE- en een KGB-mol onder hun personeel is en zetten alles op alles om deze te vinden en uit te schakelen.
Gloria
Naast de spionageverhaallijn weten de makers ook de impact op de lokale bevolking een plek te geven. Zo is er een huishoudster die door langdurige blootstelling aan de antennes een gehandicapte baby krijgt en voelt het dorp een collectief verdriet om hun zonen die naar de koloniale oorlog worden gestuurd. Ook is er een subplot over Sofia (Maria João Pinho) en Carolina (Carolina Amaral); twee vrouwen die het slachtoffer zijn van te grote mannelijke ego's en patriarchaal denken.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Gloria
De tiendelige serie begint wat rommelig, maar krijgt halverwege meer grip op het verhaal en weet de kijker vast te houden. (Nog een waarschuwing: in de serie komt huiselijk en seksueel geweld voor.)
Glória S01, vanaf 5 november 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!