Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Evil Genius S01E01: bankroof leidt tot mysterieuze moord

  •  
13-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Evil Genius
Opnieuw zo’n uitzonderlijk verhaal dat maar door je hoofd blijft spoken.
In 2003 verschijnt in de lobby van een bank in het Amerikaanse dorpje Erie een man met een explosief om zijn nek en een loopstok annex shotgun in zijn hand. Zijn eis? 250.000 dollar. Hij moet echter genoegen nemen met 8000 dollar, en komt niet ver. Politieagenten zijn namelijk snel ter plaatse en weten hem te boeien, alvorens ze op gepaste afstand aanschouwen hoe de nekring steeds heviger begint te piepen. De uiteindelijke knal komt als een groteske verrassing. In Evil Genius wordt de opmaat naar deze tragedie getoond via beelden van omstanders en dashcams van de politie.
De gijzelaar blijkt na uitvoerig onderzoek de gegijzelde te zijn: het slachtoffer Brian Wells. Deze pizzabezorger moet op een willekeurige dag een maaltijd bezorgen nabij een onbemande communicatietoren in een bos: daar zal hij – waarschijnlijk onder dwang – de bom hebben moeten omdoen, waarmee hij zijn doodvonnis tekent. Die passage zien we (nog) niet in de eerste aflevering; wel wordt er al het één en ander prijsgegeven over de (mogelijke) dader: Marjorie Diehl-Armstrong; een narcistische vreemde eend in de bijt, wier voormalige minnaars één voor één onder verdachte omstandigheden zijn overleden.
5160.w2112.0.25a3aa9
Na Making a Murderer en een hele trits andere kwalitatieve documentaires is Evil Genius opnieuw zo’n uitzonderlijk verhaal dat maar door je hoofd blijft spoken. Geproduceerd door de broers Duplass, die eerder ook al tekenden voor het uiterst briljante Wild Wild Country. En geregisseerd door nieuwkomer Barbara Schroeder, die vakkundig uiteenzet hoe Wells op die noodlottige dag (waarschijnlijk) onvrijwillig deelnam aan een bankroof die ontaardt in een speurtocht waarbij hij van plek naar plek moet rijden, in de hoop de twee sleutels van de nekring te bemachtigen.
5375.w2304.0.4771eed
Schroeder laat politieagenten aan het woord die er, zoals wel vaker in Amerika, een potje van hebben gemaakt. Ze bewandelt zijwegen: zoals de suggestie dat Wells door zwarte mensen zou zijn misleid. En ook de familieleden van Wells krijgen een stem: ze vinden het verschrikkelijk dat hij na zijn dood onthoofd moest worden; in het kader van forensisch onderzoek. Ergo: het explosief werd humaner behandeld dan de drager. Wat echter het meest in het oog springt zijn de machinaties van de dader, in beeld gebracht via een keur aan detailrijke notities. Wat bezielt haar? Of hem? Het is alsof het spookt (Eerie is Engels voor spookachtig) in Erie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!