Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Endeavour Morse S08E01: actuele thema’s

  •  
03-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
Endeavour Morse S08
Een bomaanslag en een bedreigingszaak blijken aan elkaar gelinkt, in spannend nieuw seizoen dat zich afspeelt in 1971.
Foto credits: KRO-NCRV
Aan een glas whisky lurken komt detective sergeant Endeavour Morse (Shaun Evans) aan het begin van het achtste seizoen nauwelijks toe. Hij wordt door zijn superieur direct aan het werk gezet: hij moet een voetballer van de Oxford Wanderers (Julian Moore-Cook speelt Jack Swift) beveiligen. Een organisatie gelieerd aan de IRA heeft gedreigd dat als Swift de aankomende bekerwedstrijd speelt, hij zal worden vermoord. Waarom? Niemand weet het, maar gegokt wordt vanwege zijn donkere huidskleur. Tegelijkertijd vindt er op de universiteit een bomaanslag plaats. Een 22-jarige secretaresse van een prominent academicus komt om het leven.
Ditmaal speelt het verhaal zich af in 1971. Aan het begin van de aflevering weerklinkt de rockband The Who, terwijl beelden van een schimmig onderonsje tussen een paar mannen worden afgewisseld met een voetbalwedstrijd op een modderig veld. De makers knipogen hier al onomwonden: de twee zaken zullen uiteindelijk met elkaar gelinkt blijken. Dat mag je ook best verwachten van Endeavour Morse , met afleveringen van negentig minuten en scenaristen met een berg aan ervaring. Het is alleen spijtig dat de verklaringen voor de bomexplosie en de bedreiging achteraf een tikkeltje knullig klinken. En eveneens wel érg toevallig.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Endeavour Morse S08
Misschien komt dat omdat zaken in dit soort Britse misdaadseries per definitie moeten worden opgelost. Hoewel de thema’s die de makers aanstippen wel relevant zijn voor de tijd van nu: animositeit tussen Noord-Ierland en Engeland (zie de Brexit); de wijze waarop voetballers van kleur soms racistisch worden bejegend. Ook dat zit allemaal knap in een aflevering verpakt.
Endeavour Morse S08, vanaf 23 februari  2023 in zijn geheel op NPO Plus, en vanaf 4 maart wekelijks op NPO 2 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!