de Lagarde

Dirty John S02E01-03: All about Betty

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Dirty John S02
Amanda Peet (The Whole Nine Yards, Igby Goes Down) gooit alle remmen los als Betty, een door haar man (Christian Slater) afgedankte vrouw.
Als er één ding duidelijk wordt na het kijken van de openingsaflevering van het tweede seizoen van anthologieserie Dirty John (The Betty Broderick Story) is het dit: Betty Broderick (Amanda Peet, The Whole Nine Yards, Igby Goes Down) heeft hulp nodig, en snel! Natuurlijk gaat een scheiding je niet in de koude kleren zitten, zeker niet wanneer jij niet diegene bent die wil scheiden. Maar met je auto de voordeur van het nieuwe huis van je bijna ex rammen, terwijl je dochters ook binnen zijn, maakt niet direct de meest stabiele indruk.
In vergelijking met Betty is Dan (Christian Slater, Mr. Robot, True Romance), volledige naam Daniel T. Broderick III, die eerste aflevering de rust en redelijkheid zelve. Hij is diegene die rond de tafel wil zitten om tot een schikking te komen, hij is diegene die ‘Betts’ op het hart drukt toch echt een nieuwe advocaat te zoeken nadat de vorige is afgehaakt. Ondanks dit alles gelooft Betty toch heilig dat hun huwelijk nog te redden is, en dus klampt ze zich wanhopig vast aan uiterst twijfelachtige signalen dat Dan zich toch heeft bedacht. Waarom weigert hij anders haar advocaat te betalen? 'Misschien ziet hij ooit op een dag de realiteit zoals die werkelijk is', meldt ze hoopvol aan een anonieme interviewer. Terwijl het overduidelijk Betty zelf is die de realiteit niet in wil zien. Soms groeien geliefden uit elkaar, hoe pijnlijk en treurig dat ook is.
--------Spoilers vanaf hier voor diegenen die nog nooit van Dan en Betty Broderick hebben gehoord ---------
Mensen die al wel bekend zijn met het waargebeurde verhaal weten dat Betty en Dan geen happily ever after te wachten staat.
Dirty John S02
Nog geen jaar nadat de scheiding officieel was drong Betty het huis van Dan en zijn nieuwe echtgenote Linda binnen en schoot hen beiden dood. Betty zit nog steeds in de gevangenis. Voor de dubbele moord kreeg ze 32 jaar tot levenslang. Haar drie verzoeken tot vervroegde vrijlating zijn allemaal afgewezen, omdat ze geen wroeging, spijt of berouw toonde.
Dirty John S02
Het medelijden dat je als kijker wellicht in de eerste aflevering voor Dan voelt verdwijnt overigens in de daaropvolgende episodes als sneeuw voor de zon. In flashbacks zien we hoe het allemaal, nog relatief gelukkig, begon. Zelfs al gaan er hier en daar al wel wat alarmbelletjes rinkelen, bijvoorbeeld wanneer Dan (als jongere versie gespeeld door Chris Mason) tijdens hun huwelijksreis de schoonmakers - voor privacy - heeft afgezegd. 'Wil je dan in een onopgemaakt bed slapen?', vraagt de jonge Betty (Tiera Shovbye, Polly in Riverdale) verbaasd. 'Ben je mal', is zijn antwoord. 'Jij kan het bed opmaken.'
Vanaf dat moment staat Betty’s hele leven in het teken van Dan, zelfs wanneer dit betekent dat Betty zowel voor het inkomen als de kinderen moet zorgen, terwijl Dan na zijn studie medicijnen ook nog aan een rechtenstudie begint. Showrunner en schrijfster Alexandra Cunningham houdt in de eerste drie afleveringen goed oog voor nuance. Niet alles is alleen Dans schuld. In veel gevallen zet Betty zelf haar eigen dromen, haar eigen wensen en haar eigen carrière op een laag pitje. Maar naarmate de jaren vorderen valt Dans gedrag steeds minder goed te praten, bijvoorbeeld wanneer hij maandenlang blijft volhouden dat Betty het zich maar inbeeldt dat er ook maar iets seksueels gaande is tussen hem en zijn beeldschone nieuwe secretaresse – en toekomstige vrouw nummer 2 – Linda (Rachel Keller, Legion). Met terugwerkende kracht vallen je dan ook de kleine wreedheden uit die allereerste aflevering op. Zoals de manier waarop Dan toestaat dat Betty, nadat ze haar auto in zijn voordeur parkeerde, voor de ogen van hun dochters in een dwangbuis wordt afgevoerd. Of het feit dat hij hun kinderen verplicht naar een therapeut laat gaan om te praten over hun ‘gekke’ moeder.
Dirty John S02
Bij het uitkomen van de serie in Amerika – oorspronkelijk uitgezonden bij USA Networks – zijn er eigenlijk alleen maar lovende woorden geschreven over het overdonderende, rauwe optreden van Amanda Peet. Alle lof is volledige terecht. Peet gooit alle remmen los als Betty, die beetje bij beetje de grip op haar man, haar huwelijk en de realiteit verliest. Haar tegenspelers zijn wat betreft uitwerking soms nog wat gruizig en zwart-wit (Betty’s vriendinnen en kinderen zijn zo goed als onderling uitwisselbaar), maar Betty zelf komt in oogverblindend 4K.
Dirty John S02, vanaf 14 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!