Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dickinson S02E01-02: Emily's wondere wereld

  •  
08-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Dickinson S02
Ook het tweede seizoen is een zeer vrije interpretatie van het leven van de Amerikaanse dichter Emily Dickinson. Emily staat op het punt van doorbreken. Maar is dit wat ze echt wil?
De eerste aflevering van het tweede seizoen van Dickinson begint met een soort disclaimer. Was de beschikbare informatie over de Amerikaans dichter Emily Dickinson (1830-1886) tot aan het huwelijk van haar broer Austin (Adrian Enscoe) met beste vriendin Sue (Ella Hunt, Anna and the Apocalypse, Cold Feet) al enigszins summier, in vergelijking met de jaren daarna bevatte het een schatkist aan informatie. Dus, zo concludeert de serie, zit er niets anders op dan de waarheid te vinden in haar gedichten.
Het is een attent, maar ook enigszins overbodig gebaar. Iedereen die het eerste seizoen van Dickinson heeft gezien zal weten dat in deze serie niet alles op feiten berust. Al vanaf de allereerste ‘bullshit’ in de eerste vijf minuten van de allereerste aflevering weten we dat het hier gaat om een zéér vrije interpretatie.
Dickinson S02
In een van de daaropvolgende afleveringen zien we de jongelui twerken op hedendaagse popmuziek en opium slikken alsof het een populaire partydrug is (en geen pijnstiller waar je juist sloom van wordt). Zus Lavinia (Anna Baryshnikov, dochter van danser Mikhail Baryshnikov) is een hitsige bakvis, die tussen het lonken naar leuke jongens door kussentjes voor haar kat borduurt.
Dickinson S02
Het meest creatief waren de makers bij de invulling van Emily (Hailee Steinfeld, Pitch Perfect 2 & 3, True Grit). De Emily in Dickinson is geen treurig kluizenaarsvrouwtje dat uiteindelijk als eenzame oude vrijster zal sterven in haar ouderlijk huis, maar een stuwende kracht binnen de familie, met veel humor, pit en (melo)drama (ze is niet voor niets de voorzitter van de lokale Shakespeare Toneelclub). Haar tomeloze fantasie wordt uiteraard ook niet vergeten. Dickinson maakt de rijke belevingswereld uit Emily’s gedichten zichtbaar: ze houdt hele gesprekken met een reusachtige bij (stem van Jason Mantzoukas) en heeft intense discussies met de Dood (rapper Wiz Khalifa). Maar misschien nog wel het allerbelangrijkste: Emily is overtuigd van haar talent, zelfs als niemand anders dat is.
Dickinson S02
In het tweede seizoen lijkt Emily een belangrijke bondgenoot te vinden in krantenuitgever Samuel Bowles (Finn Jones, Iron Fist ), die graag haar gedichten wil publiceren. Maar waarom wordt Emily dan toch steeds bezocht door een geest (Will Pullen), die zichzelf ‘Niemand’ noemt en haar waarschuwt voor de gevaren van het nastreven van roem? (Tijdens haar leven werden uiteindelijk slechts tien van haar bijna 1800 gedichten gepubliceerd).
Dickinson S02
Terwijl Emily op het punt staat door te breken worden bij Sue en Austin de eerste barstjes in het huwelijk zichtbaar. Nu was de relatie sowieso gedoemd te mislukken, aangezien Sues ware liefde niet Austin, maar Emily is (de echte Sue en Emily hadden hoogstwaarschijnlijk ook een amoureuze relatie). Dus doet Sue wat iedere ongelukkige echtgenote in het bezit van een negentiende-eeuwse creditcard (lees: de portemonnee van haar man) doet: ze vult de leegte in haar hart met materiële zaken, zoals de nieuwste mode uit Parijs.
Dickinson S02
Sue is ook het tweede seizoen een van de minder geslaagde personages in de serie – daartegenover staat dan gelukkig wel weer Darlene Hunt als de heerlijk nuchtere huishoudelijke hulp Maggie – maar haar ontevreden huisvrouw-routine heeft het tweede seizoen wel één belangrijk voordeel: het maakt Austin van de lompe onnozelaar uit seizoen één - die jaloers is op Emily en Sue, al begrijpt hij niet helemaal waarom - tot een meer tragisch en daardoor ook sympathieker figuur. Wanneer je geliefde je smeekbede om wederzijdse genegenheid beantwoordt met ‘als je echt zo graag voor me wilt zorgen, dan geef je me een nieuw paard’ is het opeens niet zo moeilijk om te begrijpen waarom hij later zijn heil zoekt bij een andere vrouw.
Dickinson S02
Klinkt zwaarmoedig? Vrees niet! Lavinia en moeder Dickinson (Jane Krakowski, 30 Rock) zorgen opnieuw voor de hoognodige komische noot. De eerste staat nu een stuk steviger in haar schoenen en laat zich door de mannen niet zo snel meer iets wijsmaken (Jongeman: 'Tabak in New Orleans is krankzinnig goedkoop!' Zij: 'Ja, door slavernij'). De tweede heeft haar handen vol aan twee nieuwe logees die haar echtgenoot (Toby Huss, Halt and Catch Fire) voor wat extra inkomsten heeft binnengebracht (denk de twee zusjes uit The Shining).
Dickinson S02, vanaf 8 januari 2021 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!