Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dexter: New Blood S01E01-02: bloedstollend als vanouds

  •  
02-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Dexter: New Blood
De moordlustige sympathiekeling woont nu in het sneeuwrijke noorden van de staat New York waar hij een routineus leven leidt. Totdat…
Foto credits: Showtime
10 jaar nadat hij zijn dood in scène zette, gaat Dexter Morgan nu door het leven als Jim Lindsay. Het moordlustige personage van acteur Michael C. Hall is vanuit het zonnige en stadse Miami uiteindelijk terechtgekomen in het desolate Iron Lake, gelegen bovenin de kille staat New York. Daar werkt Jim, of Dexter, nu al enige jaren in een kampeerwinkel waar hij vuurwapens verkoopt, messen slijpt en zijn baas tevreden houdt met ambachtelijk gemaakt gebak. De routine van het werk, de weinige verleidingen van de wildernis en de verveling van het leven zorgen ervoor dat Jim niet tot de verleiding komt om weer te gaan moorden.
En ook de aan het einde van het achtste seizoen overleden zuslief Deb (Jennifer Carpenter), een geestverschijning die voortdurend opdoemt in Jims verbeelding, probeert de voormalig seriemoordenaar op het rechte pad te houden. Bovendien oogt Jim gelukkig: hij heeft een relatie met de lokale politiechef Angela Bishop (Julia Jones) en de dorpelingen mogen hem graag. Dit meditatieve levenspatroon wordt echter doorbroken wanneer er een bankier in de kampeerwinkel verschijnt met een gruwelijke daad op zijn kerfstok: al snel kruipt bij Jim het bloed waar het niet gaan kan en aan het einde van de eerste aflevering verschijnt Dexter ten tonele.
Dexter: New Blood
Waarmee showrunner Clyde Phillips – die destijds stopte na het vierde seizoen maar voor deze gelegenheid weer het roer in handen neemt – lijkt te zeggen: ook op afgelegen plekken waar de criminaliteit niet welig tiert zal op een dag een onguur type verschijnen wiens bloed je wel kan drinken. Met alle gevolgen van dien. En als Dexter eenmaal is verschenen, dan keert ook de cynische voice-over van Michael C. Hall terug; dan is de transformatie compleet, inclusief heerlijke oneliners, zoals wanneer hij zijn eerste slachtoffer maakt: ‘Ik ben uit vorm.’
Dexter: New Blood
En voor wie zich afvraagt wat er met Dexters zoontje Harrison (Jack Alcott) is gebeurd: die komt zijn vader in de eerste aflevering opzoeken, omdat hij nergens anders terechtkan. Al snel blijkt de appel niet ver van de boom te vallen, in een verhaal waarin ook de snode belangen van een rijke buurtgenoot de revue passeren en politieonderzoek dreigt Dexter te ontmaskeren. Dexter: New Blood is na een relaxte (en terechte) ouverture dus meteen weer bloedstollend als vanouds. Hoewel op basis van de eerste twee afleveringen niet te zeggen valt of deze spreekwoordelijke reïncarnatie van de thriller ook noodzakelijk is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Dexter: New Blood
Er is immers veel kritiek op het herintroduceren van succesvolle televisietitels en speelfilms. Dat leidt tot een soort ideeënarmoede. En toegegeven: Dexter: New Blood is mede gemaakt vanwege de fans, die het einde van het achtste seizoen – en daarin hebben ze een punt – onbevredigend vonden. Maar door de plaats van handeling rigoureus te veranderen en Dexter in een hernieuwde vaderrol te dwingen, lijkt Phillips toch het bestaansrecht van zijn geliefde beul te bewijzen. Misschien dat een deel van de sceptici de nieuwe Dexter, Jim Lindsay, daarom toch zal omarmen.
Dexter: New Blood, vanaf 20 december 2021 bij NPO Plus, vanaf 3 januari 2022 elke doordeweekse dag op NPO 3 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!