Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dertigers S02: meer ruimte voor humor

  •  
20-08-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2659 keer bekeken
  •  
Dertigers S02
Dertigers-dramaturg Mirande de Jong gunt ons, bij de start van het tweede seizoen, een kijkje in de keuken van de reeks.
Foto credits: Rob van der Voort / Hollands Licht
Het Vlaamse origineel van Dertigers was een instant succes bij onze zuiderburen. En ook seizoen 1 van de Nederlandse versie kon zich vorig jaar verheugen in een ruime kijkersschare. Online was – en is – het zelfs een hit. De teller staat inmiddels al op 5,7 miljoen streamstarts.
Toen we bij BNNVARA de kans kregen om samen met producent Hollands Licht Dertigers voor een Nederlands publiek te maken, grepen we die met beide handen aan. Dertigers vormen een serieuze doelgroep die er in dramaland maar bekaaid van afkwam. En juist de dertigersdilemma’s liegen er niet om: je wilt je nog lekker laven aan het clubleven, weet misschien nog steeds niet wat je echt wilt, maar je moet ook keuzes maken en die voelen almaar definitiever. Is de vrijheid er nu echt af? Is dit het nu? Nee, keuzestress is niet alleen iets voor twintigers, en pubers achter het behang plakken is niet voorbehouden aan veertigers. Om over de liefde maar te zwijgen, die leeftijdsloze duivel.
Dertigers S02
Met Dertigers maken we een eigentijdse, dagelijkse serie van maar liefst 24 afleveringen per seizoen. Met een terloopse touch maken we de kijkers deelgenoot van de herkenbare wensen, worstelingen en weldadige wendingen van het dertigersbestaan. Hoofdregisseur Elzelien Peters en acteur Lykele Muus (Bart in de serie) schreven de Nederlandse scripts voor seizoen twee. Net als voor het eerste seizoen hebben we het niet alleen gelaten bij het vertalen van de Vlaamse versie.
De plotlijnen van het origineel hebben we grotendeels overeind gehouden. Wel hebben we ze aan de Nederlandse situatie aangepast. En hoewel Dertigers vooral gaat over vriendschap en relaties, hebben we het werk van de personages net iets zichtbaarder en gewichtiger gemaakt. Nora is in de Nederlandse versie niet voor niets chirurg. We zetten een ambitieuze vrouw neer, die ook voor haar werk kiest als ze graag wat langer thuis bij haar babydochter was gebleven. We hebben de originele scenario’s slechts ter check gebruikt, en vooral gewerkt op basis van de al gemaakte Vlaamse afleveringen. Dat gaf ons meer armslag om onze eigen draai aan de scènes te geven, maar vooral de dialogen hebben we flink naar onze hand gezet.
Dertigers
In dit seizoen is bijvoorbeeld nog meer ruimte voor humor gekomen, waardoor de serieuzere scènes juist een grotere impact krijgen. Het fijne van een tweede seizoen is dat je optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden van de acteurs. Je weet wat zij in huis hebben voor hun personages en dat schrijft een stuk lekkerder.
Naast Elzelien Peters tekenen ook Hans Somers en Janice Pierre voor de regie van dit seizoen. En na het schrijven komt het draaien. Een nauwelijks onderdrukte krachtterm klinkt over het terras van Café de Ceuvel in Amsterdam. Er klettert een blad vol nepbier en shotjes water uit de handen van een setdresser. Glazen worden opgeruimd, nieuwe gevuld, en nu is het de beurt aan de actrice. Net voordat Joy Wielkens het beeld in loopt, laat ook zij het blad uit haar handen vallen. Hilariteit alom. Ik ben bij de opnames van Dertigers seizoen 2 en de sfeer is ontspannen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De acteurs van het eerste uur kunnen inmiddels met elkaar lezen en schrijven. Ze kennen hun personages door en door. De hiervoor genoemde Joy speelt de rol van Nora, de alleenstaande moeder van baby Lena. Haar beste vriend Alex is IC-ver-pleegkundige in het ziekenhuis waar zij als chirurg werkt. Alex’ vriend Elias is personal trainer in een sportschool. Daar mat hij zijn goede vriend Bart af. Bart is getrouwd met Lot. Ze hebben twee (pre)puberende kinderen, Mees en Hannah. Bart doet – in Lots woorden – ‘iets financieels strategisch’ en Lot is docent op een basisschool. Tot slot zijn er nog Pieter en Saar. Pieter is de gescheiden vader van Luuk. Hij werkt zich een slag in de rondte in een combinatie van baantjes.
Fotograaf Saar was lang een happy single, niet van zins zich te settelen, maar seizoen 1 eindigde met een kus van haar en Pieter, en aan het begin van het nieuwe seizoen blijkt dat die naar meer heeft gesmaakt. Pieter en Saar zijn een stel.
Dertigers S02
Maar zo begon het dus niet. In seizoen 1 hebben wij de vrienden leren kennen als een groep bij wie de dood van hun vriend Gijs nog nadreunde. Gijs was bovendien niet zomaar een vriend, maar ook Pieters tweelingbroer en Nora’s geliefde. Zijn dood heeft de vrienden voor altijd met elkaar verbonden, maar ze tegelijk emotioneel uit elkaar gedreven door schuldgevoelens en – onuitgesproken – beschuldigingen. En dan blijkt aan het einde van seizoen 1 dat Gijs verliefd was op Alex. Nora kan deze verse wetenschap nog maar net verwerken voordat ze bevalt van Lena, die ze in coouderschap met haar ex Feras zal opvoeden. De onverwachte zwangerschap heeft haar namelijk doen inzien dat de trouwe en stabiele Feras wel een fantastische vader zal zijn, maar de plaats van de ware niet kan innemen. Dat betekent niet dat Nora alles maar alleen wil en kan. Gelukkig kan ze in seizoen 2 voorlopig gebruik maken van de oppasdiensten van haar bovenbuurvrouw Claire. Zij wordt gespeeld door Abbey Hoes. Verder maken ook Eric Corton, Mustafa Duygulu en John Buisman hun opwachting.
Het seizoen is nog maar net begonnen of Elias stelt Alex wel heel plompverloren een heel grote vraag. En Alex moet echt met het antwoord aan de slag. Pieter en Saar hebben het intussen helemaal gevonden met elkaar, de huismus en de nachtvlinder. Samen met Pieters zoon Luuk lijken ze wel een echt gezinnetje. Oermoeder Lot en groot kind Bart zitten in zwaarder vaarwater. Ze doen hun best de wonden te helen die Barts kortstondige flirt met concullega Anke heeft achtergelaten, maar het vertrouwen is nog lang niet teruggekeerd. En het is de vraag of ze het met al hun inzet en een incidentele greep in Barts relativerende moppentrommel gaan redden. Het is heerlijk aanschuiven bij deze vrienden. Samen met ze op het terras hangen, waar de glasscherven gemeen in je voeten kunnen steken, maar ook geluk brengen.
Dertigers S02, vanaf 23 augustus 2021 elke maandag tot en met donderdag te zien op NPO 3 en NPO Start.
Elke maandag zijn de vier afleveringen van die week ook telkens online vooruit te kijken op NPO Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!