de Lagarde

Derry Girls S03E01-02: hilarisch en knap geschreven

  •    •  
07-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Derry Girls S03
De combinatie van een geweldige cast en vernuftig schrijfwerk leidt weer tot grote hoogtes in geestige seizoensopener met niemand minder dan Liam Neeson.
Foto credits: Channel 4
Het was onvermijdelijk dat een van de grootste Noord-Ierse acteurs eens de revue zou passeren in Derry Girls. Dus speelt Liam Neeson in het derde en laatste seizoen van deze heerlijke coming-of-age-komediereeks een politiecommissaris die de olijke vrienden aan de tand voelt nadat ze zijn gearresteerd vanwege een inbraak in hun schoolgebouw – deze zaak is overigens iets complexer: de jongelingen waren slechts op zoek naar hun eindexamenresultaten, maar besloten in een naïeve bui twee criminelen te helpen met het ontvreemden van fonkelnieuwe computers. Het duurt echter niet lang voordat Neesons personage hun onschuld inziet.
En Erin (Saoirse-Monica Jackson), Orla (Louisa Harland), Clare (Nicola Coughlan), Michelle (Jamie-Lee O’Donnell) en James (Dylan Llewellyn) zijn bovendien allemaal geslaagd. Tot grote verbazing van Erin, die weer eens overmand wordt door haar arrogantie. Niettemin moeten de tieners het nog een jaar met elkaar doen - zo gaat dat kennelijk in Noord-Ierland - voordat hun wegen zich zullen scheiden en proberen ze in de tweede aflevering op televisie te komen tijdens een week die in het teken staat van een goed doel – want Erin en de zijnen zoeken altijd naar afleiding op een plek waar an sich weinig te beleven valt.
Derry Girls S03
Ondertussen ontpopt de nieuwe ‘wilde’ kat van Joe (Ian McElhinney) zich als een monster: alle duiven en muizen in de buurt duiken dood op. Tot ergernis van buurman Gerry (Tommy Tiernan), die graag wil dat Seamus – zo heet de deugniet – ergens anders gaat bivakkeren. Het is een wending die culmineert in een nachtelijke geheime missie, waarop een konijn dat ook het slachtoffer van Seamus is geworden stiekem wordt begraven. Het is knap dat de makers in een aflevering die goeddeels draait om de jongeren alsnog de ruimte weten te vinden voor dit soort geestige onbenulligheden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Derry Girls S03
Ook zijn de grappen goed. Jackson is weer ijzersterk en etaleert haar blik – een combinatie van verbazing en stupiditeit – meermaals. En ook O’Donnells personage schuwt bedenkelijke opmerkingen niet, zoals wanneer ze in de videotheek met Braveheart (1995) in haar handen staat en begint over de ‘foundation’ op het hoofd van Mel Gibson. Maar af en toe zie je zo’n zeldzaam sterke combinatie van goede casting en uitstekend schrijfwerk. Derry Girls is een van de parels uit de Netflix-catalogus.
Derry Girls S03, vanaf 7 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!