Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Derry Girls S02: nog steeds briljant en grappig

  •  
03-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Derry Girls S02
De sitcom slaagt er ook in het tweede seizoen in om de kijker briljante ongemakkelijke situaties, humor en de positieve ervaringen van tiener-zijn te geven.
De Derry Girls zijn terug! De serie speelt zich af in (London)Derry, Noord-Ierland in de jaren negentig en volgt de levens van vijf tieners. Schrijver en bedenker van de serie Lisa McGee groeide zelf op in Derry en baseerde de serie op haar leven als tiener. De nasleep van de Troubles en de nog altijd voelbare wonden en littekens, zijn voor niet-Noord-Ieren niet altijd te begrijpen. Kort na de seizoenfinale van het tweede seizoen werd Derry weer geconfronteerd met geweld door de moord op journaliste Lyra McKee. De cast en schrijver spraken hun medeleven uit en veroordeelden de moord.
In seizoen twee vinden Erin (Saoirse-Monica Jackson), Orla (Lousia Harland), Michelle (Jamie-Lee O’Donnell), Clare (Nicola Caughlan) en James (Dylan Llewellyn) zichzelf weer in hilarische puinhopen, met nostalgische jaren negentig popmuziek als soundtrack. Te beginnen met een ongemakkelijke ontmoeting met Protestanten. De klas doet mee met ‘Friends Across the Barricade’, een vredesproject onder leiding van de sexy priester Peter (ja, die op sabbatical was met een kapper). Vooral Michelle en Erin zijn niet zo geïnteresseerd in de achterliggende gedachte van het project, want er zijn jongens!
Derry Girls S02
Er is een nieuwe Engelse lerares, een stoere motorrijdende vrouw: mevrouw de Brún (Judith Roddy, The Fall ). Erin en co zijn erg onder de indruk van haar en proberen haar esthetiek al snel eigen te maken. Take That geeft een concert in Belfast en de vrienden hebben kaarten, maar mogen er niet heen. Niet omdat er een ‘bombscare’ is, nee, er is een ijsbeer ontsnapt uit de dierentuin! ‘Niemand goed komt hierheen, omdat we elkaar steeds doodmaken!’, roept Erin gefrustreerd uit. Het vijftal komt met een plan om toch naar het concert te gaan: ze gaan liegen dat ze barsten tegen hun ouders.
Derry Girls S02
Ook is er een bruiloft, een begrafenis en leuke scones (bijvoorbeeld met drugs). De nieuwe studente Mae Chung zorgt voor spanning tussen de meiden en er is een Carrie-moment. En James omarmt zijn Derry Girl-status in een prachtig laatste aflevering, waarin archiefbeelden van Bill Clinton - die als eerste zittende Amerikaanse president naar Noord-Ierland kwam tijdens de wapenstilstand in 1995 – te zien zijn. ‘Een Derry Girl zijn is een mentaliteit’.
Derry Girls S02
De volwassenen zorgen ook weer voor een fijne dynamiek met hun bijzondere eigenaardigheden en zorgen. Zuster Michael (Siobahn McSweeney) hoeft alleen maar haar ogen te rollen om de kijker aan het lachen te maken, en heeft dit seizoen ook weer heerlijk cynische en sarcastische oneliners, zoals 'jij gaat het nog ver schoppen. Maar niemand zal je mogen’. Maar we zien ook een voorzichtig sprankje hoop bij haar als er eindelijk een staakt-het-vuren komt.
Derry Girls S02
Derry Girls is het meest bekeken programma in Noord-Ierland en de vijf helden van de serie zijn geëerd met een muurschildering in de stad. Derry Girls is in de kern een verhaal over vriendschap en adolescente perikelen, maar in een vernieuwende gelaagdheid (ook in het tweede seizoen). Doordat Derry Girls alledaagse tienerzorgen en politieke conflicten naast elkaar plaatst, laat het zien dat mensen – en vooral tieners – ‘gewoon’ proberen op te groeien en door te leven in conflictgebieden.
Derry Girls S02, vanaf 2 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!