Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Derry Girls S01: briljant met veel humor

  •  
23-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
Derry Girls
De sitcom volgt het leven van vijf tieners in het Noord-Ierland van de jaren negentig.
Derry Girls start en eindigt met ‘Dreams’ van The Cranberries. De lyrics in combinatie met de shots weerspiegelen, met name in de seizoensfinale, hoe het leven als tiener tijdens ‘the Troubles’ (de etnisch-nationalistische burgeroorlog tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland) moet zijn geweest. Wegblokkades, bomaanslagen en checkpoints waren deel van het alledaagse leven in deze periode. In Derry Girls worden de politieke en historische gebeurtenissen van het Ierland in de jaren negentig op de achtergrond geplaatst, waardoor de serie ondanks de situering niet beladen is.
De serie speelt zich af in (London)Derry. Een ‘onrustig hoekje in het noordwesten van Ierland’ waar vier Noord-Ierse en één Engelse tiener middenin hun puberteit zitten. Erin (Saoirse-Monica Jackson) woont samen met haar ouders, babyzusje, opa, tante en nichtje/vriendin Orla (Lousia Harland) in de stad. De twee nichtjes zitten samen met hun vriendinnen Michelle (Jamie-Lee O’Donnell) en Clare (Nicola Caughlan) en Clare's Engelse neef James (Dylan Llewellyn) op een ‘all girls’ katholieke school.
7907.w1777.0.2cdd6eb
Het schooljaar is net begonnen en er wordt bekendgemaakt dat de schoolreis naar Parijs zal gaan dit jaar en daar hebben ze geld voor nodig. Om dat voor elkaar te boksen moeten ze baantjes zoeken. Op geheel eigen initiatief steelt de mondige Clare daarom in een dronken bui het advertentiebord uit de snackbar, om 'dibs' op alle baantjes te krijgen. Natuurlijk komt de diefstal uit en belandt het vriendengroepje al snel van het ene probleem in het andere. Dit zorgt voor veel dynamiek, komische situaties en gevatte dialogen, in alle zes de afleveringen van het eerste seizoen.
Hoewel de aanslagen en andere onrust van het conflict voelbaar zijn via het nieuws en af en toe een bus die moet omrijden, merken de protagonisten er niet veel van. Doordat de serie vanuit het perspectief van de vijf tieners verteld wordt, laat het op slimme en geestige wijze zien dat het leven, ook wanneer er van alles aan de hand is in de wereld om je heen, doorgaat. Zeker als je een tiener bent. Thema’s als populariteit, onzekerheid, seksualiteit en je afzetten tegen de maatschappij hebben meer prioriteit in hun leven.
7906.w1108.0.25fe525
De bijrollen vertegenwoordigen alle generaties en hebben veel scherpe one-liners. In het bijzonder zorgt de cynische en sarcastische Zuster Michael (Siobhan McSweeney) voor zeer grappige opmerkingen.
Schrijver en bedenker Lisa McGee laat met Derry Girls zien dat vrouwen - op zichzelf staand - grappig zijn en er ruimte is voor andere stemmen uit de 'Troubles'-periode van Ierland. Derry Girls is briljant, omdat het een (herkenbaar) verhaal neerzet in een gewelddadige en politiek gespannen tijdsperiode, zonder deze in de schijnwerpers te laten staan. Én het geeft ruimte voor karaktervorming van álle personages, in maar 21 minuten. Channel 4, waar de serie origineel op te zien was, heeft zelfs na de eerste aflevering al een tweede seizoen toegezegd. Ook is de serie een inspiratie voor een anti-Brexit campagnegroep geweest.
Derry Girls S01, vanaf 21 december 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!