Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Death in Paradise S11E01: een dodelijke keuze tussen liefde en haat

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
731 keer bekeken
  •  
Death in Paradise S11
Een ontvoering mondt uit in een moord aan de start van het elfde seizoen van de Britse misdaadkomedie.
Foto credit: BBC
De Britse misdaadserie Death in Paradise geeft sinds 2011 elke aflevering consistent een moordmysterie. Inmiddels zijn vier Britse en Ierse rechercheurs – gespeeld door Ben Miller ( Bridgerton ), Kris Marshall ( Love Actually ), Ardal O’Hanlon en nu Ralf Little – naar het zonnige eiland gestuurd om het lokale politieteam te helpen bij de moordzaken. Door deze roulatie is het als een soort Doctor Who -politieserie, zonder tijdreizen en aliens. Want: alle detectives die naar het fictieve Caribische eiland Saint Marie verhuizen en een thuis maken in het strandhuis, zijn allemaal wat sociaal ongemakkelijk, haten zand en blijven ondanks de hitte een pak dragen.
Door de dynamiek tussen het zwarte politieteam en de witte rechercheur kan het gezien worden als koloniaal gedachtengoed, en een viering van (misplaatste) witte mannelijke genialiteit dat aangewakkerd is door de bevindingen van zijn team, dat samen met de exotische locatie het Britse detectivegenre verlevendigt. Maar, in de loop van de elf seizoenen van Death in Paradise , hebben er gelukkig wat verbeteringen plaatsgevonden in de rechercheurpersonages, door deze onder andere de lokale bewoners en cultuur meer te laten waarderen. Ook zijn de personages die worden geportretteerd door de grotendeels zwarte cast wat minder karikaturaal geworden. 
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De verhaalformule van de serie is ook steeds hetzelfde: voor de titel wordt er iemand vermoord, het politieteam van het fictieve eiland Saint Marie onderzoekt de ogenschijnlijk onoplosbare zaak, en tegen het einde van de aflevering heeft de sociaal ongemakkelijke Britse rechercheur een ingeving waarna hij de drie tot vijf verdachten bij elkaar laat komen en de dader openbaart. In tegenstelling tot andere crimeseries houdt bedenker Robert Thorogood zich weg van gender gerelateerd geweld en dit, in combinatie met de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het zonnige eiland, maakt de serie een zeer vermakelijk duistere en tegelijkertijd luchtige moordmysterieserie.
Ook in het elfde seizoen, dat start na extra lange kerstspecial, is er weer een ogenschijnlijk onoplosbare moord. De dochter van een echtpaar wordt ontvoerd en de vader moet in zijn eentje het losgeld gaan betalen. Dochter Clarissa (Karise Yansen) komt weer veilig thuis, maar haar vader wordt vermoord aangetroffen bij een munttelefoon. Ondertussen krijgt de wel-of-niet-romance tussen de zand stofzuigende DI Neville Parker (Ralf Little) en DI Florence Cassell (Joséphine Jobert) eindelijk een antwoord. En krijgt agent Marlon Pryce (Tahj Miles) de vastberaden sergeant Naomi Thomas (Shantol Jackson) als zijn nieuwe partner. Ook wordt er een quiz georganiseerd die Neville moet presenteren en komt iedereen uiteraard samen in Catherine's (Elizabeth Bourgine) café.
Death in Paradise S11, vanaf 24 januari op BBC First
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!