de Lagarde

Deadwind (Karppi) S03E01: slap aftreksel van films als Se7en

  •  
28-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
Deadwind (Karppi) S03
De gekunstelde capriolen van detective Sofia Karppi – ze krijgt visioenen als ze een plaats delict betreedt – verbloemen het matige scenario maar amper.
In het derde seizoen van Deadwind wordt detective Sofia Karppi (Pihla Viitala) weer herenigd met Sakari Nurmi (Lauri Tilkanen), haar partner in crime (en soms in de liefde). Dat lag in de lijn der verwachting: na de enerverende gebeurtenissen uit het tweede seizoen gaat Karppi bovendien aan het werk onder een nieuwe baas. Haar talent is dringend nodig wanneer een stoffelijk overschot van een vrouw wordt gevonden in een oud dierenhospitaal. Het lijk is zwaar toegetakeld en bevindt zich in een kooi. Terwijl Karppi’s collega’s nog geen eenduidig beeld hebben van wat er op de plaats delict is gebeurd, kan zij met haar deductievermogen snel een schets maken.
Zo’n scène doet onvermijdelijk denken aan Karppi’s concurrent Sorjonen; ook een Finse detective met als hoofdpersoon het titelpersonage: een diender met een soortgelijke, bijzondere, bijna lachwekkende predispositie. Een talent dat je ook kan zien als een nogal luie manier om een onverklaarbaar ogende moord even snel te verklaren. Se7en (1995) – over een seriemoordenaar met een macabere fantasie - is een andere film waar de openingsaflevering van het derde seizoen van Deadwind aan doet denken. Eerst dus het slachtoffer in de kooi, later een vermoorde arts min of meer gekruisigd in een groen landschap. Groteske taferelen domineren het verhaal, zoveel is duidelijk.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Nu krimi’s of misdaaddrama’s de streamingdiensten overspoelen is de concurrentie heviger dan ooit. Misschien is het dan raadzamer om je televisie af te stemmen op een titel waarin een rechercheur niet met zijn waanzinnige gave het matige scenario verbloemt. Ook daar zijn er legio van. En daar is Deadwind er duidelijk niet een van.
Deadwind (Karppi) S03, vanaf 29 oktober 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!