Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De Luizenmoeder S02E01: de school is weer begonnen!

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
De Luizenmoeder S02
Hilarisch, herkenbaar, meedogenloos. Bij De Luizenmoeder zijn we wèl blij dat school weer begint.
Foto credits: Elvin Boer/AVROTROS
Dag, dag, dag
Ouders van groep 4
Een hele fijne dag
En boordevol plezier
We hoeven niet te zwaaien
Dat deed je in groep 3
Dus ouders nu omdraaien
Dat noem ik empathie
Het nieuwe (school)jaar van basisschool De Klimop is weer begonnen! Wie bang was dat schrijvers Ilse Warringa (Juf Ank) en Diederik Ebbinge (schooldirecteur Anton) – na afleveringen over de Pietenproblematiek, traktatiedilemma’s en seksuele voorlichting – door hun inspiratiebronnen heen waren, kan opgelucht ademhalen. Er zijn nog genoeg heilige huisjes om tegenaan te schoppen. (Ebbinge heeft wel aangegeven dat wat hem betreft dit tweede seizoen ook het laatste is).
8422.w1727.0.7346397
Veel dingen zijn vertrouwd hetzelfde, zoals het gekissebis op het schoolplein. Het duivelse dilemma van vandaag: welke opvoedkundige methode is het beste om je kind – en vooral ook: jezelf – weer op het nieuwe schooljaar voor te bereiden? Juf Helma (Leeny Breederveld) zal het dit laatste jaar voor haar pensioen nog minder worst wezen wat er op school en in de klas gebeurt. En de dreutelende schooldirecteur Anton – die een beetje doet denken aan David Brent in de Britse satire The Office – kampt nog steeds met een overdaad aan belabberde ideeën en een dramatisch gebrek aan grenzen. Zijn nieuwste ‘briljante’ plan? Van alle ouders die zich bezighouden met schoolactiviteiten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) eisen.
8420.w1722.0.52199ee
De Klimop – en De Luizenmoeder – is natuurlijk niets zonder Juf Ank, met haar hilarische liedjes (‘Brand, brand, brand, niets aan de hand’), nauwelijks onderdrukte frustraties, en ijzige glimlach met de oprechtheid van die van een vrouwelijke bidsprinkhaan. Ank is met haar kinderen mee overgegaan naar groep 4. Ze accepteert geen gepamper of gevloek, vooral niet van ‘curling’-moeders zoals Ursula (Maaike Martens), een ouder die alle problemen voor de voeten van haar kinderen wegveegt. ‘Denk je dat mama haar bezempje thuislaat dit jaar, Isa?’
8423.w1721.0.1e0f354
Twee dames zijn wel veranderd. Moeder en manusje van alles Nancy (Bianca Krijgsman), is zo fanatiek aan de weerbaarheidstraining, dat ze niets meer klakkeloos van iemand aanneemt, zelfs niet wanneer het gaat om hoe je het brandalarm moet bedienen. Nancy: ‘Ik moet  helemaal niks!’
En dan is er Hannah (Jennifer Hoffman), de nieuwe moeder die zich in het eerste seizoen samen met ons, de kijker, een weg moest zien te banen door de slangenkuil die basisschool heet. Het maakte haar personage helaas ook weinig uitgesproken. Alles overkwam haar maar, alsof dochter Floor hiervoor niet ook al ergens op een kleuterschool had gezeten. Nu – in haar duofunctie van zowel luizen- als klassenmoeder - duwt Hannah eindelijk een beetje terug. Bijvoorbeeld wanneer Juf Ank de naam van nieuwe – moslim - leerling Achmed, steevast als ‘Aggggmed’ blijft uitspreken. ‘Het went’, probeert ze de moeder van Achmed gerust te stellen.
8424.w1719.0.57a0719
De Luizenmoeder werkt vanwege de – zeer – herkenbare en hilarische basisschoolproblematiek, maar levert op satirische wijze ook slinks commentaar op onze hele samenleving. De meeste problemen en vooroordelen beginnen immers bij de volwassenen zelf. Geen wonder dat Juf Ank de ouders precies hetzelfde aanspreekt als de kinderen. ‘Dit vind ik raar’, roept ze tijdens een schoolbijeenkomst uit, wanneer een ouder wel een overdaad aan excuses heeft voor waarom hij de vader van Achmed voor terrorist aanzag, maar uiteindelijk ‘vergeet’ excuses te maken aan het slachtoffer zelf. Het is ook wel een beetje de schuld van Achmeds vader zelf, vinden veel ouders. Met van die wijde kleren zie je niet goed wat eronder zit. Als hij een ‘normale’ spijkerbroek had gedragen was dit vast niet gebeurd.
De Luizenmoeder S02, vanaf 10 februari elke week een nieuwe aflevering op NPO 3.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!