Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 77e Golden Globes: Netflix is de grote verliezer

  •  
06-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Golden Globes Gervais
Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in… Hollywood gaat naar huis met drie trofeeën.
Foto credit: Paul Drinkwater/NBC/Associated Press
Er wordt weleens gezegd dat de 93 leden van de Hollywood Foreign Press Association nogal onder de indruk zijn van beroemdheid. Er wordt naar verluidt veel gedineerd met potentiële genomineerden. Toen de nominaties afgelopen jaar werden geopenbaard, werden er door critici vraagtekens gezet bij sommige categorieën. Waarom was The Morning Show – het nieuwe, matige drama van Apple TV+ met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon – genomineerd?
The Morning Show
De Golden Globes worden steevast afgekondigd als de graadmeter voor de Oscars. Maar soms geldt ook het adagium: wie geen Globe wint, wint een Oscar. Want Netflix is gisteravond opzichtig genegeerd. The Irishman (vijf nominaties) ging met lege handen naar huis en Marriage Story (zes nominaties) moest het doen met de prijs voor beste vrouwelijke bijrol, die overigens terecht naar Laura Dern ging.
Marriage Story
Presentator Ricky Gervais zal het overigens een worst wezen: het was  – en je moet hem daarin maar geloven – de laatste keer dat hij deze klus op zich nam. Hij had niets te verliezen. Zodoende nam hij geen blad voor de mond. Zo grapte hij dat de dood van miljonair (en pedofiel) Jeffrey Epstein ‘geen zelfmoord’ was en dat zij, de sterren die hem aangaapten, allemaal met hem bevriend waren. Maar aangezien Gervais in eerdere jaren al minstens net zo provocatief was, leek het erop dat hij zijn kruit verschoten had, evenals de Golden Globes, die dit jaar weigerden een vrouw te nomineren voor beste regie – en er waren talloze opties: Greta Gerwig voor Little Women; Céline Sciamma voor Portrait of a Lady on Fire.
We analyseren de belangrijkste categorieën.
Op televisiegebied kon het natuurlijk niet achterblijven dat het aangrijpende Chernobyl in de prijzen zou vallen. Zo won de HBO-serie tweemaal, waaronder voor beste miniserie. Een andere bevredigende winst was voor Olivia Colman in The Crown. En ook Phoebe Waller-Bridge mocht twee prijzen in ontvangst nemen (beste komedie; beste actrice) voor Fleabag , onze beste televisieserie van 2019.
Fleabag S02
Jarred Harris had daarentegen een award verdiend voor zijn rol als Valery Legasov in Chernobyl, maar werd verslagen door Russell Crowe die Roger Ailes vertolkte in The Loudest Voice. Hier geldt weer de regel: wie dikker wordt of iets anders doet met zijn lichaam voor een acteerklus valt in Hollywood in de smaak.
The Loudest Voice
Wat films betreft is de uitslag frappant: The Irishman won niets, Marriage Story slechts een trofee. En dit zijn toch echt twee films die behoren tot de buitencategorie. Én twee films die zijn geproduceerd door Netflix. De streamingdienst was zestien keer genomineerd, maar kreeg slechts twee prijzen.
Marriage Story
Zo ging het beste scenario naar Quentin Tarantino, voor diens Once Upon a Time… in Hollywood (hij won eveneens voor beste komediefilm). En ging Sam Mendes aan de haal met de prijs voor beste regie voor 1917. 1917 zou eveneens The Irishman verslaan in de categorie der categorieën: beste dramafilm. Het meest schrijnend is misschien wel dat Brad Pitt, voor zijn rol als Cliff Booth in Once Upon a Time… in Hollywood Joe Pesci én Al Pacino versloeg (die beiden excelleren in The Irishman).
The Irishman
Goed nieuws was daarentegen dat Parasite, een geprezen Zuid-Koreaans drama, naar huis ging met de award voor beste buitenlandse film. Regisseur Bong Joon-ho heeft de Zuid-Koreaanse cinema in 2019 flink op de kaart gezet – hoewel het voor menig filmliefhebber al deel uitmaakte van de filmische topografie.
Parasite
Boven alles lijkt het erop dat de Golden Globes op filmgebied de plank flink mis hebben geslagen. Bij de aankomende Oscars zal er allicht een en ander recht worden gezet. Denk aan: The Irishman én Marriage Story. Die films verdienden meer.
Alle winnaars zijn hier te lezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!