de Lagarde

Das Boot S02: wreder, voller en indringender

  •  
04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
263 keer bekeken
  •  
Das Boot S02
De Tweede Wereldoorlog wordt wreder en de twijfel bij veel betrokkenen over de juiste keuzes groeit.
Foto credit: Sky
De Tweede Wereldoorlog wordt wreder en de twijfel bij veel betrokkenen over de juiste keuzes groeit, in het tweede seizoen van het ijzersterke Das Boot. Met ditmaal twéé U-Boten en een prominente nieuwe verhaallijn in het verre New York.
Het leven van alle hoofdrolspelers in Das Boot zal na de finale van het eerste seizoen nooit meer hetzelfde zijn - zoveel wordt meteen duidelijk in de eerste aflevering van de ijzersterke tweede reeks. Het is 1942; de Duitse opmars stokt bij Stalingrad. De nazi's worden op alle fronten wreder en de deportaties van de joden naar de vernietigingskampen worden opgevoerd.
Tegen deze achtergrond verhevigt Gestapo-baas Hagen Forster (Tom Wlaschiha) zijn jacht op het Franse verzet, terwijl U-Boot-kapitein Von Reinhartz (Clemens Schick) besluit om op een geheime missie te deserteren en koers te zetten naar de VS. Ondertussen probeert Hoffmann (Rick Okon) op zijn beurt in New York via zijn invloedrijke vrienden terug naar Berlijn te komen.
Das Boot weet het hoge niveau van de eerste reeks schijnbaar moeiteloos vast te houden. Van vormgeving tot acteerwerk, van muziek tot camerawerk: alles is van uitzonderlijke kwaliteit. De boodschap dat er maar weinig mensen in deze wrede tijden onvoorwaardelijk en zonder twijfels achter hun leiders aanliepen, blijft als een rode draad door het wijdse mozaïek van verschillende verhalen lopen. Het is vrijwel onmogelijk om de juiste keuzes te maken als elk besluit letterlijk leven of dood voor jou en vele anderen tot gevolg kan hebben.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
De uitbreiding van het plot naar New York, waar U-Boot-kapitein Hoffmann dankzij de liefde voor een vrouw van kleur begint te twijfelen aan het gedachtengoed van zijn Führer, is een slimme en intrigerende zet. Al dreigt de kijker soms wel te verdwalen in de grote hoeveelheid (nieuwe) personages en subplotjes. Zo leren we in flashbacks hoe Hoffmann zijn tocht in de rubberboot heeft overleefd en kent ook het Franse verzet in La Rochelle veel vers bloed. Toch lukt het de makers binnen acht afleveringen naar een beklemmende climax toe te werken, die ernstig doet verlangen naar een derde serie waarin de boten uit de titel vermoedelijk nog verder op de achtergrond zullen raken.
Das Boot S02, vanaf 6 juli 2022 op Canvas en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!