Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Crisis on Earth-X: Superhelden-team-up toont kracht van televisie

  •  
05-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
Crisis-on-Earth-X
Tv-universum Arrowverse is actueler en diverser dan grote superheldenfilms.
Terwijl Justice League in de bioscoop draait en de trailer voor Avengers: Infinity War de best bekeken trailer ooit is, staat er nu op Netflix ook een waanzinnige superhelden team-up. Eentje waar meer risico wordt genomen.
De series Arrow, The Flash, Supergirl en Legends of Tomorrow spelen zich af in hetzelfde universum. Personages van de verschillende shows komen soms bij elkaar langs en dit jaar is deze crossover groter dan ooit. Meer dan vijftien superhelden nemen het in vier afleveringen op tegen nazi's. De slechteriken komen van een alternatieve versie van de aarde (Earth-X) waar Hitler wel heeft gewonnen.
Nazi's zijn natuurlijk niet nieuw als schurken in populaire media, maar in 2017 zijn ze weer bijzonder actueel. Met televisieseries is het makkelijk om snel in te spelen op dergelijke actuele thema's. Deze vier afleveringen zijn bijvoorbeeld nog geen drie maanden geleden opgenomen, een maand na de gebeurtenissen in Charlottesville.
Crisis on Earth-X valt ook op door de diversiteit. Terwijl de teams van Justice League en Avengers het moeten doen met één of twee vrouwen, bestaat het team van Crisis on Earth-X praktisch voor de helft uit sterke en intelligentie dames.
Ook de ruimte voor lgbtq-personages zien we op het witte doek niet terug. Sara Lance, kapitein van de Legends of Tomorrow, duikt bijvoorbeeld in bed met de zus van Supergirl. En er wordt een nieuwe held geïntroduceerd op Earth-X: The Ray. Als de kijker hem voor het eerst ontmoet draagt hij een omgekeerde roze driehoek op zijn shirt, een merkteken voor homo's in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik hield van de verkeerde persoon", legt hij uit. In de crossover heeft hij een relatie met Citizen Cold, gespeeld door Wentworth Miller (Prison Break). Sinds deze acteur uit de kast is gekomen, is dit de eerste keer dat hij op het scherm een man zoent. The Ray krijgt binnenkort een eigen animatieserie binnen de Arrowverse.
Crisis of Earth-X heeft duidelijk niet het budget van een bioscoopfilm. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in de special effects. Door de enorme geldbedragen die studio's in superheldenfilms pompen, wordt daar echter ook minder risico genomen. Daar heeft televisie minder last van. Crisis on Earth-X is daarom op verschillende vlakken een stuk interessanter dan wat er in de bioscoop te zien is. Natuurlijk is het ook gewoon een komische rit waarin helden nazi's slaan.
Crisis on Earth-X is op Netflix te zien als als Supergirl S03E08 (aflevering 1), Arrow S06E08 (aflevering 2) en Legends of Tomorrow S03E08 (aflevering 4). The Flash S04E08 (aflevering 3) is nog niet in Nederland te zien, maar wordt later bij Fox uitgezonden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!