Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Crazy Ex-Girlfriend S03: Gek, maar op de goede weg

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Crazy Ex-Girlfriend
Gekke ex Rebecca boekt vooruitgang, maar heeft ook nog een lange weg te gaan.  
De allereerste scène van de finale van het derde seizoen van Crazy Ex-Girlfriend geeft je eigenlijk al direct alle informatie die je nodig hebt over Rebecca Bunch (Rachel Bloom), de gekke ex uit de titel, en haar bijzondere surrogaatfamilie. Veel te veel mensen zijn verzameld bij de gynaecoloog voor de laatste check-up van de hoogzwangere Heather (Vella Lovell), Rebecca’s buurvrouw die na het afronden van haar studie in een opwelling besloot draagmoeder te worden voor het kind van Rebecca’s baas Darryl (Pete Gardner). Rebecca zelf doneerde een eicel, en haar collega en beste vriendin Paula (Donna Lynne Champlin) bracht alle elementen harmonieus samen. Ondertussen blijft Hector (Erick Lopez) opvallend relaxed onder het feit dat zijn vriendinnetje een kind krijgt van een ander.

Maar, mocht je je wellicht afvragen, waar is Josh (Vincent Rodriguez III) bij deze ietwat gênante bijeenkomst? Rebecca’s grote jeugdliefde, voor wie ze aan het begin van het eerste seizoen haar prestigieuze advocatenbaan in New York opzegde en verhuisde naar het slaperige fictieve dorpje West Covina? Zowel haar prins op het witte paard die ze in het tweede seizoen succesvol wist los te weken van de perfectionistische yogadocente Valencia (Gabrielle Ruiz) als haar levensverwoester op wie ze aan het begin van het derde seizoen wraak zwoer nadat hij haar bij het altaar had laten staan om toch maar priester te worden?


Zijn afwezigheid in dit tableau is een belangrijke stap in de ontwikkeling van Rebecca, die de goedgeluimde, maar ook ietwat onnozele Josh lange tijd als het antwoord zag op al haar problemen en knagende gevoelens van onvrede. Niet voor niets prijkte zijn naam in alle titels van de eerste 37 afleveringen. Maar, bedenkers Bloom en Aline Brosh McKenna maken zich geen illusies: dit geïdealiseerde perfecte vriendje is meer lapmiddel dan oplossing.

Ook Rebecca komt naarmate het derde seizoen vordert beetje bij beetje tot diezelfde conclusie. Ze laat zich vrijwillig diagnosticeren door een psychiater en gaat naar therapie en praatgroepen. Toch zit ze zichzelf nog steeds het meeste in de weg. Josh is misschien wel uit de afleveringstitels verdwenen, maar zijn naam is ingeruild voor die van een andere man, Nathaniel (Scott Michael Foster), Rebecca’s nieuwe baas en nieuwe liefde.

En dat is juist het mooie van Crazy Ex-Girlfriend, één van de beste komedieseries van dit moment. Naast de heerlijke scherpe liedjes - hoogtepunten dit seizoen: het vrolijke, door ABBA geïnspireerde, ‘First Penis I Saw’ en ‘The Miracle of Birth’ (‘Scheur, scheur, scheur doet je vagina. Nooit zal die meer zo snoezig hetzelfde zijn.’) - is het ook een serie met een ijzersterk geheugen en een glashelder moreel kompas. Het derde seizoen laat zien hoe ver Rebecca gekomen is, maar ook hoe ver ze nog heeft te gaan. Nergens komt dit duidelijker naar voren dan met de terugkeer van ‘scary scary sexy man’ Trent (de altijd welkome Paul Welsh), eigenlijk haar mannelijke evenbeeld. Zijn obsessieve, destructieve en manipulatieve gedrag zijn voor Rebecca een pijnlijke herinnering aan hoe zij nog niet zo kortgeleden ook was. 


Zo maakte ze plannen om Josh’ vader te ontslaan en zijn opa te deporteren, had ze seks met de vader van Greg (een vlam in het eerste en tweede seizoen), stuurde ze Josh muffins gemaakt van haar eigen uitwerpselen en huurde ze iemand in om Mona, de nieuwe vriendin van Nathaniel, om te brengen. En dat is alleen wat er het derde seizoen gebeurde.  

Tot nu toe kwam ze er altijd mee weg. Maar voor het eerst wil ze echt een beter mens zijn. Ook al zingt ze mee met Nathaniels ballade ‘Nothing is ever anyone’s fault’ (‘Ook niet die van Hitler. Zijn broertje stierf, dat maakte hem superverdrietig.’), aan het einde besluit ze toch verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden. Zelfs als dat een tijd in de gevangenis voor poging tot doodslag betekent.
Crazy Ex-Girlfriend. Volledige derde seizoen nu te zien bij Netflix.     
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!