Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Counterpart S01E01-02: serie over alternatieve dimensie

  •  
03-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Counterpart
Het meesterlijk subtiele spel van Oscarwinnaar J.K. Simmons (Whiplash) is de reden dat je blijft kijken.
‘He looks just like me. But he is nothing like me’, zegt Howard Silk (J.K. Simmons) in de eerste aflevering van Counterpart. Het is een stukje expositie dat op dat moment zo overbodig is dat het een beetje op de lachspieren werkt. Silk is een zachtaardige man. Hij werkt al dertig jaar bij de Verenigde Naties, waar hij niet precies weet wat het doel van zijn geheimzinnige functie is. Zijn vrouw ligt in coma en hij bezoekt haar elke avond. Uiteindelijk leert hij dat de VN een parallel universum beheert, waaruit een alternatieve versie van hemzelf (een niet-zachtaardige spion) is overgelopen om een ontsnapte crimineel te vangen.
Counterpart werd gecreëerd door Justin Marks (The Jungle Book, 2016) en werd in Amerika na twee seizoenen gecanceld. J.K. Simmons speelt voortreffelijk. De serie kwam twee jaar na zijn Academy Award voor Whiplash, doorgaans een moment waarop een acteur van alle kanten rollen krijgt aangeboden. Het is niet moeilijk om te bedenken wat hem in Counterpart heeft aangetrokken; hij speelt twee zeer verschillende versies van dezelfde persoon, altijd een kans voor een acteur om zijn 'range' te laten zien. Simmons is dan ook briljant: als de twee versies van Howard Silk tegenover elkaar zitten, heb je als kijker oprecht het idee dat het twee verschillende mensen zijn.
Counterpart
Het gevaar van een dergelijke premisse is dat een film of serie dan volledig op de kwaliteiten van de desbetreffende acteur gaat leunen. Natuurlijk moet je je afvragen hoeveel er van Counterpart overblijft als je Simmons uit de equatie zou halen, maar ook het spel van de overige acteurs is sterk, de wereld wordt overtuigend neergezet en het script is adequaat. Toch bekruipt je het gevoel dat er niet zoveel uit het plot gehaald wordt als er misschien in had gezeten, en de 'couleur locale' van het futuristische Berlijn is er één die je voor je gevoel al duizend keer eerder hebt gezien. Uiteindelijk is het meesterlijk subtiele spel van J.K. Simmons dan toch de reden waarom je blijft kijken.
Counterpart S01-02, vanaf 2 mei bij Ziggo Movies & Series.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!