de Lagarde

Community S01-06: legendarische sitcom

  •  
31-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Community
Alles kon en mocht in dit bijzondere televisie-experiment van Dan Harmon.
Er zal in academische en journalistieke kringen nog veel worden geschreven over Community. De legendarische sitcom, over een 'community college' – een lokaal opleidingsinstituut – werd uitgezonden van 2009 tot 2015. Showrunner Dan Harmon toonde met veel bravoure hoe innovatief komedie kon zijn. Misschien is dat ook wel de reden geweest dat hij halverwege werd ontslagen, en later weer werd aangenomen. Want Community was soms zo opzienbarend en onnavolgbaar dat de bobo’s bij televisiezender NBC het ook niet helemaal begrepen. Het was een televisie-experiment; een nieuwe manier om verhalen te vertellen, vanuit het perspectief van een diverse cast.
Community
Community draait (aanvankelijk) om strafpleiter Jeff Winger (Joel McHale). Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen omdat hij zijn papieren niet op orde heeft. Zodoende mag deze arrogante charlatan zich melden om zijn diploma’s alsnog te halen. Zijn oog valt eenmaal op de campus al snel op Britta Perry (Gillian Jacobs): een eigenzinnige idealist. Hun studiegroep – dat is het centrum van de sitcom – wordt aangevuld door de bijzonder lucide Abed Nadir (Danny Pudi), de manische Shirley Bennett (Yvette Nicole Brown), de ambitieuze Annie Edison (Alison Brie), oud-atleet Troy Barnes (Donald Glover) en geriatrische zuurpruim Pierce Hawthorne (Chevy Chase).
Community
Voor Harmon was Community als een canvas waarop hij zijn gekste ideeën kon projecteren. Zo werden sommige afleveringen in animatievorm gepresenteerd; andere afleveringen vlogen op een andere manier van de rails. Alles was mogelijk: een blik in Abeds curieuze brein? No problemo. Twintig minuten soebatten over een kleinigheid? Waarom niet. Zware onderwerpen afwisselen met lichtzinnigheid? Als niemand bezwaar aantekent…
Community
Community was trouwens ook een buitengewone springplank voor de cast: Alison Brie ging haar eigen weg met de komedieserie GLOW. Donald Glover werd de geestesvader van het briljante Atlanta. En Gillian Jacobs maakte Love. Alleen Danny Pudi – zonder twijfel de ster van Community - wist zijn succes nimmer te evenaren. Misschien had hij in zes seizoenen – en hij is écht waanzinnig goed – al zijn kruit al verschoten.
Community S01-06, vanaf 1 april 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!