Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: Spoiler me!

  •  
12-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Game of Thrones
Spoilers zijn misschien wel het grootste taboe bij films en series. Soms ga ik er zelf actief naar op zoek.
De meeste series die je als recensent van tevoren kan zien (zogenoemde screeners) gaan gepaard met een spoilerlijstje: vaak onverwachte plotpunten waarvan de producent vraagt deze niet in de recensie te delen. Meestal zijn de omschrijvingen wel expres vaag, zodat voor de recensent de voorpret niet al teveel wordt bedorven – denk: verklap niet de identiteit van Lady Whistledown in Bridgerton. Al kan de wetenschap dat er in de laatste aflevering een grote plotwending plaatsvindt, hoe vaag omschreven ook, natuurlijk op zichzelf al als een spoiler gezien worden.
Bridgerton
Bij de screener voor Jupiter’s Legacy was daar iets op bedacht: ditmaal zaten de spoilers niet in de begeleidende brief zelf, maar in een extra link verstopt, zodat de recensent er alsnog blanco in kon stappen.
Jupiter's Legacy
Nu heb ik zelf geen probleem met spoilers. Sterker nog, soms prefereer ik ze. De eerste keer dat ik van tevoren actief op zoek ging naar hoe iets af zou lopen was na een aflevering in seizoen vier van Game of Thrones , net nadat Oberyn Martell (Pedro Pascal) tijdens een duel met de Mountain onverwacht sneuvelde en de toekomst voor Tyrion (Peter Dinklage) er opeens niet zo rooskleurig meer uitzag. Zo ontdekte ik dat ik het eigenlijk wel prettig vind om vooraf te weten wie er het loodje gaat leggen. De echte wereld is al onvoorspelbaar genoeg.
Game of Thrones
Ik weet het, ik bevind me in de minderheid. Al ben ik ook zeker niet de enige. Niet voor niets werd in 2016 een Amerikaanse spoiler-database gelanceerd (spoilme.io), waarin iedereen naar hartenlust spoilers kan verklappen. Je moet hier overigens niet te veel van verwachten (Voorbeeld van een spoiler voor The Usual Suspects: 'Kevin Bacon zit niet in deze film.') Gelukkig zijn op de Engelstalige Wikipedia tegenwoordig vaak ook heel gedetailleerde samenvattingen van films en series te vinden.
Behind Her Eyes
Soms spiek ik ook bij de spoilers om een andere reden: om in te kunnen schatten of een serie echt de moeite is om helemaal uit te kijken. Zoals bij de zesdelige miniserie Behind Her Eyes (te zien bij Netflix), gebaseerd op het gelijknamige boek van Sarah Pinborough. De eerste paar afleveringen ontvouwen zich als een redelijk rechttoe rechtaan maar wel goed geacteerde erotische thriller, waarin secretaresse Louise (Simona Brown) terechtkomt in een driehoeksverhouding met haar baas David (Tom Bateman) en zijn vrouw Adele (Eve Hewson). Na de eerste twee afleveringen dacht ik wel te weten hoe het verder zou gaan. Toegegeven, Adele gedroeg zich wel een beetje vreemd, maar wie zou dat niet zijn met een man die verwacht dat je op gezette tijden klaarzit naast de huistelefoon in afwachting van zijn belletje?
Behind Her Eyes
Maar niets had me kunnen voorbereiden op het daadwerkelijke einde, zelfs al had het originele boek de hashtag WTFThatEnding?.
Je raadt het wellicht al, spoilers vanaf hier.
----------------------------------------------------------
In de allerlaatste aflevering blijkt Adele namelijk al lang niet meer de echte Adele te zijn. Haar lichaam wordt al jaren ‘bewoond’ door Rob (Robert Aramayo), iemand met wie Adele tijdens haar verblijf in een psychiatrische inrichting bevriend raakte. Door middel van astrale projectie hadden zij en Rob van lichaam geruild, waarna Rob zijn eigen lichaam – met de ziel van Adele – vermoordde. De reden? Rob is geobsedeerd door David en als Adele zou hij lang en gelukkig met David samen zijn. Totdat manlief een affaire met Louise begint. Adele/Rob is – begrijpelijkerwijs - niet geamuseerd.
Kortom: ik was achteraf heel blij dat ik er niet nog meer tijd in geïnvesteerd had.
Behind Her Eyes
Jupiter’s Legacy heb ik dan weer wel helemaal afgekeken. Ook daarvan bezocht ik, wel achteraf, de spoilerlink. De spoilers daar zijn weinig wereldschokkend, al moest ik wel grinniken toen ze de finale ‘absoluut krankzinnig’ noemden (waarschijnlijk de laatste term waarmee ik deze serie zou omschrijven. Behind Her Eyes daarentegen…). Eén spoiler wil ik jullie echter niet onthouden: wacht gewoon tot het tweede seizoen. Aan seizoen één heb je weinig gemist.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!