Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Column: HBO Max waar blijf je nou?

  •  
30-12-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
House of the Dragon
Zal de nieuwe streamingdienst met starpower een streamingoorlog ontketenen?
Foto credits: HBO / Warner Brothers
Misschien zijn de belangrijkste twee vragen in streamingland momenteel wel: wanneer zal HBO Max in Nederland verschijnen? En: zal die verschijning van de Amerikaanse streaminggigant een streamingoorlog ontketenen? Buiten kijf staat dat het streamingaanbod met HBO Max straks nog meer versnipperd raakt. HBO-titels – denk aan The Sopranos en Game of Thrones – zijn hier nu nog te zien bij Ziggo, maar vanaf nieuwjaarsdag tijdelijk nergens, tot de lancering van HBO Max – een datum is nog steeds niet bekend. Dat is een flinke aderlating voor Ziggo, dat als alternatief een verbond heeft gesloten met de Amerikaanse televisieconglomeraten Showtime en CBS.
Het voordeel van HBO Max is wel dat je voor een abonnement niet verplicht ook televisie moet afnemen bij Ziggo. Dat is nu, ten aanzien van de HBO-titels uit het aanbod, wel het geval. Een ander voordeel is dat bij HBO Max ook titels van de Amerikaanse filmstudio Warner Brothers te zien zullen zijn, zoals The Matrix: Resurrections en Dune. In de Verenigde Staten laat HBO Max zelfs sommige films – zoals The Matrix: Resurrections – tegelijk online en in de bioscopen in première gaan. Dat lijkt in Nederland nog een onwaarschijnlijkheid, maar betekent in de VS vooralsnog goed nieuws voor de thuiskijker, en slecht nieuws voor de bioscopen.
The Matrix Resurrections
In de Verenigde Staten is bij HBO Max ook een keur aan klassiekers te zien, zoals Gone with the Wind (1939) en Citizen Kane (1941). Dat is wat mij het meest aanspreekt. Omdat, zoals ik al vaker schreef, het aanbod van film- en televisieklassiekers bij streamingdiensten in Nederland zo goed als nihil is. Hoewel het onduidelijk is of al die films ook in Nederland te zien zullen zijn. Ook een pluspunt van HBO Max is dat daar álle HBO-titels te zien zullen zijn. De laatste jaren was Ziggo niet meer een volledig doorgeefluik voor HBO.
Gone with the Wind
Zo waren bijvoorbeeld niet alle documentaires van Oscarwinnaar Alex Gibney bij het streamingplatform te zien. En voor liefhebbers van Friends : de populaire sitcom zal ook bij HBO Max in de catalogus belanden. Bovendien werkt HBO aan een spin-off van Game of Thrones , en gingen deze maand ook twee andere veelbelovende titels in première: Landscapers (een vierluik over een echtpaar – gespeeld door Olivia Colman en David Thewlis – dat wordt verdacht van een moord) en Station Eleven (een dystopisch drama met Mackenzie Davis over het leven op aarde na een allesverwoestende pandemie). Beide series kregen goede recensies, en dat intrigeert natuurlijk alleen maar meer.
Landscapers
Toch maak ik me ook zorgen over de versnippering van het aanbod. Streamingfanaten worden hierdoor bijna gedwongen om abonnementen af te sluiten bij verschillende streamingdiensten. Ook valt te benieuwen welke rol marktleider Netflix in dit alles zal spelen, aangezien het aanbod van Disney+ ook steeds imposanter wordt. Het lijkt er in ieder geval op dat 2022 een bijzonder jaar wordt voor streamingdiensten in Nederland. En vooralsnog gaat de kijker er met HBO Max in ieder geval op vooruit: de dienst schijnt naar verluidt € 8,99 per maand te gaan kosten, en als dat een breed aanbod betekent dan sta ik vooraan in de rij.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!