de Lagarde

Chilling Adventures of Sabrina S03E01-02: buigt allen voor Sabrina!

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Chilling Adventures of Sabrina S03 poster
Het tienerleven gaat niet over rozen. Zeker niet als je daarnaast ook nog koningin van de onderwereld bent.
Het zal je maar gebeuren. Aan het einde van het tweede seizoen ontdekte onze titelheldin Sabrina Spellman (Kiernan Shipka, Mad Men ) dat ze niet zomaar een tienerheks was, maar niemand minder dan de dochter van Lucifer Morningstar (Luke Cook).
Vervolgens deed Sabrina wat iedere rebelse tiener doet: ze negeerde de wensen van haar vader en verbande hem met de hulp van haar beste vrienden en Lilith / schooldirectrice Wardwell (Michelle Gomez, Doctor Who, Green Wing) terug naar de hel. Zonder slag of stoot ging het allemaal niet: om haar vader in toom te houden zit hij nu gevangen in het lichaam van Sabrina’s vriendje Nicholas (Gavin Leatherwood).
Het eerste, maar vooral ook het tweede seizoen had een duidelijk feministische insteek. Al vanaf het allereerste begin zet Sabrina haar vraagtekens bij waarom juist de vrouwelijke heksen trouw moeten zweren aan een man, Satan. Het was een boodschap die in het tweede seizoen alleen maar belangrijker werd. Sabrina’s tante Zelda (Miranda Otto, The Lord of the Rings) trouwde met hogepriester Faustus Blackwood (Richard Coyle, Coupling), maar in plaats van als zijn gelijke wordt ze behandeld als een gratis vroedvrouw voor zijn pasgeboren zoon Judas. In Faustus’ visie zijn heksen ondergeschikt aan tovenaars. Terwijl de jongens echte magie studeren, worden de meisjes afgescheept met het heksenequivalent van de huishoudschool. De misogynie zit zelfs zo ver ingebakken dat Faustus liever de hele heksenkring vergiftigt dan dat hij buigt voor de dochter van Satan.
Aan het begin van het derde seizoen is Faustus gevlucht en zit Satan opgesloten in de hel – opvallend detail: ook heksen staan niet te trappelen om daar te eindigen. Maar de problemen zijn nog lang niet voorbij. Sabrina kondigde het eerder al aan: ze is niet van plan om haar geliefde – in wiens lichaam pappie gevangen zit - in hel te laten creperen. Dus vertrekt ze met haar drie sterfelijke beste vrienden Harvey (Ross Lynch), Roz (Jaz Sinclair) en Theo (Lachlan Watson) richting de onderwereld, een plek die opvallend veel weg heeft van een duivelse variant van The Wizard of Oz, met Lilith als de boze heks uit het westen.
Dat Lilith in een slecht humeur is, is enigszins te begrijpen. De andere onderkoningen zijn het namelijk niet eens met de kroning van Lilith als koningin van de onderwereld. Zij was immers slechts een concubine van Lucifer (en de eerste echtgenote van Adam). Liever zien zij Caliban (Sam Corlett) aan het hoofd, die het rijk graag wil uitbreiden met een tiende hellekring (die van de levende mensen). Dus zit er voor Sabrina niets anders op dan haar rechtmatige troon in hel op te eisen, met alle bijbehorende taken en verantwoordelijkheden van dien.
Stond de eerste aflevering in het teken van The Wizard of Oz, de tweede aflevering ontpopt zich tot een kruising tussen Buffy the Vampire Slayer en Dead Like Me (de allereerste tv-creatie van Bryan Fuller). Net als Buffy is Sabrina overdag een scholiere en cheerleader, maar heeft ze er ook een duistere bijbaan naast. Terwijl Georgia in Dead Like Me zielen moet verlossen vlak voordat ze doodgaan, moet Sabrina gedoemde zielen juist meeslepen naar de onderwereld.
Het moge duidelijk zijn: we zullen ons dit derde seizoen weer allerminst vervelen!  
Chilling Adventures of Sabrina S03, vanaf 24 januari 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!