de Lagarde

Chef's Table: Pastry: vol prietpraat en gezever

  •  
16-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Chef's Table: Pastry
Van deze recepten krijg je gegarandeerd diabetes.
De vierde reeks van Chef’s Table bestaat opnieuw uit een reeks portretten van culinaire artiesten die via hun vindingrijke receptuur en unieke visie op de culinaire wereld naam hebben gemaakt. In de eerste aflevering wordt de glansrijke carrière van banketbakker Christina Tosi belicht: een ambitieuze taartkunstenares die met haar cornflake koekjes en kleurrijke gebakjes een naam maakte in New York. Als jongeling, geboren in een gezin ‘waar iedereen bakte’, nam ze de stoutmoedige beslissing om van het platteland in Ohio te verkassen naar The Big Apple. Daar moest ze eerst nog tien jaar bikkelen.
In de aflevering zien we haar joggen langs een maaiveld, terwijl ze vertelt over het najagen van haar dromen. Tosi’s creaties – heerlijk ogende etenswaren – komen slechts voorbij in close-ups. Haar portret draait vooral om de Amerikaanse droom; hoe je via je kooktalent door kan breken. Wat ook meespeelt – maar wat niet wordt genoemd – is dat Tosi kansen heeft gekregen waar veel Amerikanen slechts van mogen dromen. Dat de behoorlijk geprivilegieerde kokkin het heeft over ‘je zorgen maken over het leven is zonde’ en andere platgetrapte wijsheden, is bezien vanuit dat bevoorrechte perspectief nogal logisch.
5046.w2160.0.1eba507
Daarnaast valt op dat Tosi het eten van zoete gerechten vergoelijkt. Zo zien we hoe ze tijdens een kermis allerlei gefrituurde lekkernijen verorbert. Dat zal ze vast niet dagelijks doen: de kokkin heeft een normaal figuur. Maar haar receptuur is in beginsel een garantie op diabetes. Tosi heeft het over ‘de schoonheid van toegeeflijkheid’. Daarmee bedoelt ze dat je je af en toe best mag laten gaan. Het klinkt allemaal als gezever, als je weet dat overgewicht een nijpend probleem is in Amerika. Ook zegt ze dat ze ‘verliefd werd’ op het restaurantleven. Wie iemand kent uit de horeca zal vast het tegendeel beweren: werken in een restaurant is niet bepaald romantisch.
5045.w2160.0.2ee5f23
Chef’s Table zit vol met onoprechte prietpraat. Ook de zoetsappige muziek, het gezeur over het ‘missen van verjaardagen, uitvaarten en bruiloften’ omdat je hard moet werken, en het quasi-narcistische vertellen dat mensen je taarten geweldig vinden gaat irriteren. Terwijl de makers qua culinair inzicht aan de oppervlakte blijven, brengen ze iemand in beeld die bijkans een nobelprijs voor taartenbakken eist. Laten we niet vergeten dat koken een kunst is, maar dat er belangrijkere zaken zijn in het leven. En ook saillant: was Tosi ook zo bekend geweest zonder de media-aandacht van lieden als Anderson Cooper en Jimmy Fallon?
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!